Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida (Fed): Βρισκόμαστε κοντά σε ένα ουδέτερο επιτόκιο - Περαιτέρω αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα

Clarida (Fed): Βρισκόμαστε κοντά σε ένα ουδέτερο επιτόκιο - Περαιτέρω αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα
Η Fed βρίσκεται κοντά σε ένα «ουδέτερο» επιτόκιο και περαιτέρω αυξήσεις θα πρέπει να εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Richard Clarida
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) βρίσκεται κοντά σε ένα «ουδέτερο» επιτόκιο και περαιτέρω αυξήσεις θα πρέπει να εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε σήμερα (16/11/2018) ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Richard Clarida.
Ο πρόσφατος διορισμένος Clarida δήλωσε στο «CNBC» ότι σχεδόν τρία χρόνια αυξήσεων έφεραν το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της Fed κοντά στο σημείο όπου δεν είναι ούτε «περιοριστικό» ούτε «τονωτικό» για την οικονομία, κάτι που αποτελεί βασικό κριτήριο για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
«Καθώς προχωράμε στο εύρος μιας πολιτικής που βάσει κάποιων εκτιμήσεων είναι κοντά στο ουδέτερο επίπεδο, τότε με την οικονομία να τα πηγαίνει καλά, είναι σκόπιμο να μετατοπιστεί η έμφαση προς μια μεγαλύτερη εξάρτηση από τα δεδομένα», δήλωσε ο Clarida.
Ο Clarida σημείωσε ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις από τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3%.
Το τρέχον εύρος των επιτοκίων διαμορφώνεται στο 2% - 2,25%, ενώ οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η FOMC θα εγκρίνει μια νέα αύξηση τον Δεκέμβριο.
«Νομίζω ότι μια ουδέτερη στάση έχει νόημα», συνέχισε ο ίδιος.
Ο Clarida δήλωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει σαφές μήνυμα» από τις αγορές για την κατεύθυνση της οικονομίας.
Ο αντιπρόεδρος της Fed υπεραμύνθηκε επίσης των ενεργειών της κεντρικής τράπεζας, αντικρούοντας την κριτική ότι κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι θα μπορούσε να βλάψει το momentum που παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.
«Η Fed ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια σχεδόν πριν από τρία χρόνια και έτσι ήταν ένας πολύ σταδιακός κύκλος», τόνισε.
«Η οικονομία φέτος καταγράφει ανάπτυξη άνω του 3%, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά σχεδόν πενήντα ετών και γι’ αυτό πιστεύω επίσης ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική που θέσαμε για τα επιτόκια είναι ελάχιστα πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Οπότε δεν θα συμφωνούσα με αυτό (σ.σ.: με την κριτική).
Ο Clarida τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι η Fed πρέπει να συνυπολογίζει την παγκόσμια επιβράδυνση στις παγκόσμιες προοπτικές.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται μια μεγάλη επιτάχυνση στον πληθωρισμό το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης