Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φάμελλος: Περισσότερη ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα δημοτικά τέλη

Φάμελλος: Περισσότερη ανακύκλωση σημαίνει λιγότερα δημοτικά τέλη
«Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιμα στην ΕΕ για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν ανακυκλώνει», τόνισε ο Σ. Φάμελλος
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση  που θα υπογραφεί άμεσα από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την οποία οι Δήμοι που θα κάνουν την μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) της περιοχής τους, ενώ οι Δήμοι που θα επιλέγουν την ταφή των απορριμμάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα, αναφέρθηκε o Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
 «Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν ανακυκλώνει», τόνισε ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ATLAS TV της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημείωσε  ότι έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στους Δήμους νέος πρότυπος κανονισμός καθαριότητας, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή και των οργανικών. Ταυτόχρονα, όπως είπε, θα δίνεται η δυνατότητα στους επόπτες καθαριότητας των Δήμων να ελέγχουν τι υπάρχει σε κάθε κάδο χωριστής διαλογής, με τον οποίο θα συνδέονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρχει άμεσα μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων κάδων συλλογής χαρτιού και γυαλιού, επιπλέον του ήδη υπάρχοντος μεικτού κάδου ανακύκλωσης, αλλά και υποχρεωτική χωριστή συλλογή του οργανικού, όπως είναι τα τρόφιμα, τα κλαδέματα και τα άλλα προϊόντα που σαπίζουν και τα οποία δημιουργούν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με στραγγίσματα στους ΧΥΤΑ και έκλυση αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.  
«Αυτή τη στιγμή στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για Πράσινα Σημεία, κάδους οργανικών και βιοαποβλήτων.
Έχω ζητήσει με επιστολή μου να επιταχυνθούν οι προκηρύξεις των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και από το 2019 όλοι οι Δήμοι να έχουν διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και οργανικών», πρόσθεσε.
Συνεπώς, «οι Δήμοι θα διαθέτουν πολλαπλούς κάδους ανακύκλωσης και κάδους οργανικών προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανακυκλώνουν απρόσκοπτα.
Στη συνέχεια, τα απορρίμματα κάθε Δήμου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα απορρίμματα πηγαίνει ένας Δήμος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή της ταφής. Αντίθετα, όση περισσότερη ανακύκλωση επιτυγχάνεται, τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη», εξήγησε.
Μάλιστα, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε και ως προς τη χωριστή διαλογή του οργανικού και ως προς την ανακύκλωση, ακόμα και για την μεταφόρτωση», σημειώνοντας ότι το έργο της Ευκαρπίας, η μεταφόρτωση στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχει ακριβώς αυτό τον στόχο, δηλαδή την κατακόρυφη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων οχημάτων που συνεπάγεται μείωση των δημοτικών τελών, λόγω μείωσης του μεταφορικού κόστους.
Για το λόγο αυτό και το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά και οι πολίτες περιμένουν να δουν χαμηλότερα τέλη καθαριότητας από τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την ολοκλήρωση των μελετών του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, δυτικά και ανατολικά, δίνει διέξοδο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δηλαδή να μην χρεωθούν οι πολίτες με υπερβολικό κόστος, επειδή η αυτοδιοίκηση της περιοχής τους δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ως οφείλει, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης αυτών των έργων στην Κεντρική Μακεδονία.
«Έχουμε χρηματοδοτήσει με πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ τις μελέτες του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας από το ΕΣΠΑ το 2018 προκειμένου να καλύψουμε ένα κενό χρόνων στην περιοχή.
Αναμένουμε από τον συγκεκριμένο Φορέα και όλη την αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει οργανωμένα ο ΦοΔΣΑ στις αρχές του 2019, να παραλαμβάνει οργανικό απόβλητο και να πιάσουν τόπο τα χρήματα.
Οι πολίτες πρέπει να πιέσουν τους Δήμους να αρχίσουν την ανακύκλωση οργανικών, τροφίμων και κλαδεμάτων-πράσινων.
Διότι, ένα από τα επίδικα των προσεχών δημοτικών εκλογών θα είναι σαφώς ποιος Δήμος επιδεικνύει το καλύτερο σχέδιο ανακύκλωσης, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, προς όφελος των δημοτών», κατέληξε ο κ.Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης