Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida (Fed): Κατάλληλες οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων - Ισχυρή η ανάπτυξη των ΗΠΑ

Clarida (Fed): Κατάλληλες οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων - Ισχυρή η ανάπτυξη των ΗΠΑ
Η Fed πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθεί τα νέα οικονομικά δεδομένα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα νέα οικονομικά δεδομένα, καθώς η αμερικανική νομισματική πολιτική πλησιάζει προς ένα ουδέτερο επίπεδο, δήλωσε σήμερα (27/11/2018) ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida.
Σε ομιλία του σε συνέδριο, ο Clarida τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να ορίσει τόσο το ουδέτερο επιτόκιο όσο και το μέγιστο επίπεδο της ανεργίας.
«Αυτή η διαδικασία μάθησης... καθώς φθάνουν νέα οικονομικά δεδομένα, συνηγορεί υπέρ της σταδιακής ομαλοποίησης της πολιτικής, καθώς θα επιτρέψει στη Fed να συσσωρεύει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τελικό προορισμό για το επιτόκιο πολιτικής», δήλωσε ο Clarida.
Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι η πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και στην προστασία της οικονομίας από μια αύξησης του πληθωρισμού πέρα από τον στόχο.
«Σε αυτό το στάδιο του κύκλου επιτοκίων, πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθούμε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed.
«Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ είναι εδώ και αρκετό καιρό -και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι- εξαρτώμενη από τα δεδομένα», δήλωσε ο Clarida.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Fed σκιαγράφησε μια ιδιαίτερη θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας πως η ισχυρή ανάπτυξη και ο μέτριος πληθωρισμός θα συνεχιστούν.
«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ είναι ισχυρά, όπως δείχνει η ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ και μια αγορά εργασίας που συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά επί σχεδόν δύο χρόνια», συνέχισε ο Clarida.
Ο ίδιος εξέφρασε κάποια επιφυλακτικότητα σχετικά με τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα λίγο κάτω από τον στόχο της Fed για 2% και ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεχτικοί να μην προχωρούν σε τόσο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάκαμψη ή να δημιουργήσουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης