Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ισχυρές οι τράπεζες των ΗΠΑ - Κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Fed: Ισχυρές οι τράπεζες των ΗΠΑ - Κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Την πρώτη της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)
Οι εμπορικές εντάσεις, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα προβλήματα σε Κίνα και αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου οι τιμές των assets παραμένουν «ανεβασμένες» και η ποιότητα των επιχειρηματικών πιστώσεων μπορεί να «επιδεινώνεται», προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στην πρώτη της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η έκθεση επισημαίνει αρκετές αποδείξεις για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε απρόσμενες διαταραχές που μπορεί να προκύψουν, όπως η ισχυρή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, ο γενικά χαμηλός δανεισμός των νοικοκυριών και ένα σύστημα λιγότερο ευάλωτο σε πιστωτικές κρίσης που οδήγησαν σχεδόν στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας κατά την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009.
Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνονται ως κίνδυνοι οι υψηλές τιμές των μετοχών, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων που «αυξάνονται ταχύτερα από τα ενοίκια» και η προθυμία των δανειστών να χρηματοδοτούν επικίνδυνα εταιρικά δάνεια.
«Το χρέος του επιχειρηματικού τομέα σε σχέση με το (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης των standards πίστωσης», αναφέρεται στην έκθεση της Fed.
«Εάν προκύψει ένας σημαντικός αριθμός εξωτερικών κραδασμών, όπως ένας κλιμακωτός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων εμπορικών εταίρων τους, ένα άτακτο διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, η συνεπακόλουθη υποχώρηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα», συνεχίζει η έκθεση.
Η πτώση στις τιμές θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση για τις εταιρείες, προστίθεται στην έκθεση της Fed.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη και τις αποφάσεις πολιτικής της ίδιας της Fed στους πιθανούς κινδύνους, λέγοντας ότι οι αγορές παγκοσμίως πρέπει να προσαρμοστούν στο γεγονός των αυξανόμενων επιτοκίων και ότι «κάποιες προσαρμογές θα μπορούσαν να προκύψουν απότομα».
Η παρούσα έκθεση είναι η πρώτη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύει η Fed, ενώ πλέον θα δημοσιεύεται δύο φορές τον χρόνο.
Στα θετικά της έκθεσης, η Fed σημειώνει ότι οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δείχνουν καλά κεφαλαιοποιημένα και, συνεπώς, καλά προετοιμασμένα για να απορροφήσουν κραδασμούς.
Την ίδια ώρα, μικρή θεωρείται η απειλή από το χρέος των καταναλωτών, το οποίο συνεχίζει να συμβαδίζει με την αύξηση του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης