Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία, αλλά ο PMI «δείχνει» μελλοντική αδυναμία

Moody's: Ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία, αλλά ο PMI «δείχνει» μελλοντική αδυναμία
Ο δείκτης PMI «δείχνει» μελλοντικά προβλήματα για τη βρετανική οικονομία, σχολιάζει η Moody's
Οι βασικοί οικονομικοί δείκτες για το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν την ικανοποιητική ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του 2018, αναφέρει σε έκθεσή της (Brexit Monitor) η Moody's Investors Service, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι έρευνες για τον δείκτη PMI (Purchase Managers Index) «δείχνει» τη μελλοντική αδυναμία σε ορισμένους κλάδους.
Όπως σημειώνεται, η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που εγκρίθηκε από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελεί θετική εξέλιξη για το Brexit.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη μιας ομαλής εξόδου από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην βρετανική κυβέρνηση.
Λόγω αυτού του σημαντικού αυτού εμποδίου, ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία παραμένει, υπογραμμίζεται.
"Σε ένα σενάριο συμφωνίας χωρίς ελεύθερο εμπόριο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι μόνιμα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι με μια εμπορική συμφωνία.
Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος της απόφασης του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2018 ήταν αξιοσημείωτος, αλλά λιγότερο σημαντικός σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από το δημοψήφισμα".
Η βρετανική οικονομία επεκτάθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, και οι τέσσερις τομείς παραγωγής, οι υπηρεσίες, η βιομηχανία, οι κατασκευές και η γεωργία, σημείωσαν αύξηση κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με τον κλάδο υπηρεσιών να ενισχύεται κατά +0,4% και να συμβάλλει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.
Παράλληλα, η κατασκευαστική παραγωγή συνέχισε την ανοδική της πορεία, μετά την ασθενή έναρξη του έτους, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος ενισχύθηκε για πρώτη φορά κατά το τρέχον έτος.
Η επέκταση του βρετανικού ΑΕΠ τροφοδοτήθηκε επίσης από τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και από την αυξημένη απόδοση στο εμπόριο, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν σε τριμηνιαία βάση, εν μέσω αβεβαιότητας για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας δεν παρουσίασε κάποια μεταβολή τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, καθώς η άνοδος στην παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αντισταθμίστηκε από τη μείωση στους υπόλοιπους τομείς.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή για το τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τον μεταποιητικό κλάδο να καταλαμβάνει το 0,6% της σχετικής ανόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης