Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι της μετοχικής κατάρρευσης της Intralot - Τι ακολουθεί;

tags :
Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι της μετοχικής κατάρρευσης της Intralot - Τι ακολουθεί;
Το «φαγοπότι» των μετόχων μη ελεγχουσών συμμετοχών, οι αμοιβές διοίκησης, οι χαμένοι μέτοχοι της εισηγμένης και η δυσαρέσκεια για Κεραστάρη
(upd) Την ώρα που η Ιντραλότ ανακοίνωνε την επιχειρηματική συμφωνία με την Turkcell στην Τουρκία η μετοχή και τα ομόλογα της εταιρίας κατέρρεαν δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά.
Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει φτάσει στα επίπεδα μόλις 60 εκατ. ευρώ γεγονός που υποδηλώνει ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν υφίσταται ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι φέτος μόνο για αγορά ιδίων μετοχών έχουν ξοδευτεί περί τα 8,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 15% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης.
Και η εμπιστοσύνη δεν υφίσταται καθώς πρόκειται για μια εταιρία όπου όλοι κερδίζουν πλην των μετόχων της και δη της μειοψηφίας.
Οι μέτοχοι της μητρικής εταιρίας συνεχίζουν να αποκομίζουν ζημίες ενώ οι μέτοχοι των μην ελεγχουσών συμμετοχών κερδίζουν καθώς τα μερίσματα μόνο τη φετινή χρονιά ήταν της τάξεως των 31,5 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης ανήλθαν ήταν 5,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 εκατ.ευρώ κατέβαλε η μητρική εταιρία.
Ουσιαστικά η μητρική εταιρία είναι αυτή που πληρώνει και οι λοιποί κερδίζουν.
Και στο εννιάμηνο είχε ζημίες 6,3 εκατ.ευρώ και την ίδια στιγμή τα ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής εξανεμίστηκαν στα 13 εκ ευρώ από 57 εκ ευρώ στο τέλος του 2017.
Η όλη δομή λειτουργίας που δεν ευνοεί τους μετόχους της μητρικής ίσως εξηγεί και την αρνητική συμπεριφορά των ομολόγων όπου όμως τα τοκομερίδια καταβάλλονται κανονικά αλλά οι κάτοχοι ανησυχούν ότι με τον τρόπο που λειτουργεί ο όμιλος δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για το μέλλον όταν κερδίζουν όλοι οι άλλοι πλην των μετόχων της μητρικής.
Πάντως ο τρόπος που λειτουργεί η Ιντραλότ φαίνεται να έχει προκαλέσει πέρα από τη δυσαρέσκεια των θεσμικών επενδυτών όπως εκφράζεται στην πορεία της μετοχής και τη δυσαρέσκεια του βασικού μετόχου προς το πρόσωπο του κυρίου Αντώνη Κεραστάρη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ο οποίος θεωρείται ως ο «υπεύθυνος» για τη δομή του ομίλου και την διανομή κερδών σε όλους τους εταίρους, τους ομολογιούχους και της ομάδας management σε βάρος της μητρικής εταιρίας.
Έτσι δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση της Intralot


Σε ανυπόστατες φήμες οφείλεται η υπερβολική πτώση της Intralot, όπως εκτιμά η εισηγμένη.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Intralot τονίζει ότι, σε σχέση με την υπερβολική πτώση της τιμής της μετοχήςκατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της 28ης Νοεμβρίου 2018, αυτή δεν δικαιολογείται από κάποια αρνητική επιχειρηματική εξέλιξη ή άλλο γεγονός σε γνώση της εταιρείας και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες.
«Αντίθετα πρόσφατα η εταιρεία έχει ανακοινώσει σημαντικά νέα έργα και ανανεώσεις υφισταμένων συμβολαίων ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει και να ανακοινώσει και επιπλέον μεγάλα έργα στο προσεχές διάστημα.
«Η εταιρεία θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των επενδυτών της έναντι ανυπόστατων φημών», καταλήγει η ανακοίνωση.


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης