Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αριθμός ρεκόρ στις μετακινήσεις πελατών των παρόχων ρεύματος – Σε 6 μήνες, 160.000 άλλαξαν προμηθευτή

tags :
Αριθμός ρεκόρ στις μετακινήσεις πελατών των παρόχων ρεύματος – Σε 6 μήνες, 160.000 άλλαξαν προμηθευτή
Ο ανταγωνισμός και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην αγορά ενέργειας έχει επιφέρει σημαντικές εκπτώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις
Τουλάχιστον συγκρινόμενο με τα προηγούμενα έτη, έχει επιταχυνθεί μέσα στο 2018 το άνοιγμα της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Απόδειξη το γεγονός ότι, ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, 160.000 καταναλωτές έχουν αλλάξει προμηθευτή ρεύματος.
Ένα νούμερο που προσεγγίζει αισθητά (για την ακρίβεια αντιστοιχεί στο 86%) τις μετακινήσεις πελατών μέσα σε ολόκληρο το 2017, οι οποίες είχαν αγγίξει τις 186.446.
Στον αριθμό των αλλαγών προμηθευτή κατά τους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας χρονιάς αναφέρθηκε η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην ομιλία της την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.
Όπως επισήμανε το μέλος της ΡΑΕ, ως αποτέλεσμα το μερίδιο των 20 εναλλακτικών παρόχων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 22%.
Συγκριτικά, το 2015 άγγιζε μόλις το 2% της εγχώριας αγοράς.
Κάνοντας έναν απολογισμό των οφελών για τους καταναλωτές από την απελευθέρωση, η κ. Καρακατσάνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σημαντικές εκπτώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις που έχει επιφέρει ο ανταγωνισμός και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην αγορά ενέργειας. Έτσι, με βάση τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η χρέωση του δεσπόζοντος παρόχου ανήλθε στα 80,4 ευρώ ανά MWh (συνυπολογιζόμενης της έκπτωσης συνέπειας), για τους πελάτες τους με εμπρόθεσμες εξοφλήσεις λογαριασμών, πέντε προμηθευτές προσέφεραν χρεώσεις από 76,5 έως 76 ευρώ, τρεις από 74,8 έως 73,10, ενώ ακόμη τρεις εναλλακτικοί πάροχοι είχαν χρεώσεις 72,25 ευρώ ανά MWh.

Πάγια που «καίνε»

Σύμφωνα πάντως με το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, δεν λείπουν οι πρακτικές που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις εναλλακτικών παρόχων με ιδιαίτερα αυξημένα μηνιαία πάγια, τα οποία ουσιαστικά αναιρούν ένα σημαντικό μέρος της μειωμένης τιμής που προσφέρεται στην ανταγωνιστική χρέωση.
Μάλιστα, συχνά η τιμή του μηνιαίου παγίου συγκρίνεται με το τετραμηνιαίο πάγιο του δεσπόζοντος προμηθευτή, επιτείνοντας εσκεμμένα με αυτό τον τρόπο τη σύγχυση.
Ο αριθμός των μετακινήσεων καταναλωτών εντός του 2017 είχε αναφέρει από τον κ. Βασίλη Ζούβια, ειδικό επιστήμονα της Αρχής και προϊστάμενο του Τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, σε εσπερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ζούβια, από τους 186.446 καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο την περσινή χρονιά, 135.536 ήταν οικιακοί και οι υπόλοιποι πελάτες της μέσης τάσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης