Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πράσινο φως» από Πολωνία και Δανία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Νορβηγία

«Πράσινο φως» από Πολωνία και Δανία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Νορβηγία
Ο αγωγός μήκους 900 χιλιομέτρων, γνωστός ως Baltic Pipe, αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Πολωνίας από το ρωσικό φυσικό αέριο
Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου  σε Πολωνία και Δανία έχουν λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Πολωνία με νορβηγικά πεδία μέσω της δανικής επικράτειας και της Βαλτικής Θάλασσας ανακοίνωσαν την Παρασκευή 30/11/2018.
Ο αγωγός μήκους 900 χιλιομέτρων, γνωστός ως Baltic Pipe, αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Πολωνίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος το 2022, όταν λήξει η μακροπρόθεσμη συμφωνία της Πολωνίας με τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom.
"Η κατασκευή του τμήματος της Βαλτικής Θάλασσας θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2020", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Piotr Naimski, αξιωματούχος της πολωνικής κυβέρνησης αρμόδιος για την υποδομή ενέργειας και φυσικού αερίου, που ανακοίνωσε την απόφαση της κρατικής εταιρείας.
Περιβαλλοντικές και άλλες άδειες από τις αρχές εξακολουθούσαν να απαιτούνται πριν αρχίσει η κατασκευή συμπλήρωσε.
Η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, με σχεδόν το σύνολο  να καλύπτεται από την πολωνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG.
Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει 2,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως.
Ο πολωνός υπουργός Ενέργειας Krzysztof Tchorzewski δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο Baltic Pipe ήταν μέρος του διαδρόμου φυσικού αερίου Βορρά-Νότου ένα σχέδιο σύνδεσης της Πολωνίας με τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.
Ο Baltic Pipe, που κοστίζει περίπου 1,6 δισ. έως 2,1 δισ. ευρώ, θα εκτείνεται από το βόρειο τμήμα της Πολωνίας μέσω  των σουηδικών υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα και τη δανική επικράτεια όπου θα συνδέεται με αγωγό Βόρειας Θάλασσας.
Ο Sten Arve Eide από τη Gassco, το φορέα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Νορβηγίας, δήλωσε ότι η νέα σύνδεση με τη Δανία θα προσφέρει "ένα ακόμη σημείο εξόδου για τις παραδόσεις φυσικού αερίου".
"Η Gassco θα παραδώσει το φυσικό αέριο σύμφωνα με τις υποψηφιότητες των ιδιοκτητών αερίου.
Αυτό δεν θα επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία ", ανέφερε.
Η Νορβηγία καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής μετά τη Ρωσία.
Οι περισσότερες από τις παραδόσεις είναι μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων αγωγών στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Το 2015, η Πολωνία άνοιξε τον πρώτο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλτική ως μέρος των προσπαθειών της να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.
Η Πολωνία σκοπεύει να διευρύνει τις υποδομές.


ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης