Τελευταία Νέα
Διεθνή

Quarles: Η Fed παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα αλλά αντιδρά μόνο σε σημαντικές αλλαγές

Quarles: Η Fed παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα αλλά αντιδρά μόνο σε σημαντικές αλλαγές
Η αυξανόμενη εξάρτηση της Fed από τα οικονομικά δεδομένα δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιδράει σε κάθε άνοδο ή πτώση των οικονομικών στατιστικών ή των αγορών, δήλωσε ο Randal Quarles
Η αυξανόμενη εξάρτηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) από τα οικονομικά δεδομένα δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιδράει σε κάθε άνοδο ή πτώση των οικονομικών στατιστικών ή των αγορών, αλλά μόνο σε «σημαντικές αλλαγές της κατεύθυνσης», δήλωσε σήμερα (3/12/2018) ο αντιπρόεδρος της Fed, αρμόδιος για την εποπτεία, Randal Quarles.
«Ακολουθούμε μια στρατηγική και λαμβάνουμε υπόψη τα δεδομένα όπως αυτά έρχονται και ανταποκρινόμενοι σε σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση», δήλωσε ο Quarles.
Ο Quarles τόνισε ακόμη ότι η συζήτηση για ένα πιθανό σημείο παύσης στις αυξήσεις των επιτοκίων δίνει μεγάλη έμφαση στην έννοια του «ουδέτερου» επιπέδου, μια έννοια που θεωρεί ότι δεν είναι χρήσιμη ως ακριβής οδηγός για το ποια είναι η κατάλληλη πολιτική, καθώς οι οικονομικές συνθήκες καθίστανται πιο φυσιολογικές.
Ο Quarles προσπάθησε, παράλληλα, να εξηγήσει τις πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο κατώτατο φάσμα των ουδέτερων επιτοκίων.
«Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι ένα “ουδέτερο” επίπεδο επιτοκίων κυμαίνεται μεταξύ 2,5% και 3,5%», ανέφερε.
«Ο Jay [Powell] είπε με αρκετή ακρίβεια ότι πλησιάζουμε αυτό το εύρος», δήλωσε ο Quarles.
Ερωτηθείς αν ο Powell ήθελε να πει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα τερματιστούν νωρίτερα από ό,τι έχει εκτιμηθεί, ο Quarles δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόσο ακόμη θα αυξηθούν τα επιτόκια.
«Το πού θα καταλήξουμε σε αυτό το εύρος θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που λαμβάνουμε και την εκτίμησή μας για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το επόμενο έτος», ανέφερε ο Quarles.
Ερωτηθείς αν θα ήθελε να υπερασπιστεί τη Fed μετά την πρόσφατη κριτική που δέχτηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, ο Quarles δήλωσε ότι η Fed πέτυχε να διατηρήσει χαμηλό τον πληθωρισμό και να μειώσει την ανεργία.
«Οι επιδόσεις της οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έλεγαν ότι η Fed κάνει μια καλή δουλειά γι’ αυτό», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης