Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιβράδυνση στη σύγκλιση των εισοδημάτων μεταξύ Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και ΕΕ

Moody's: Επιβράδυνση στη σύγκλιση των εισοδημάτων μεταξύ Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και ΕΕ
Κίνδυνος για επιβράδυνση στη σύγκλιση των εισοδημάτων μεταξύ Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και ΕΕ, αναφέρει η Moody's
Η σύγκλιση των εισοδημάτων για τους πολίτες μεταξύ Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και αυτών της (υπόλοιπης) ΕΕ κινδυνεύει να επιβραδυνθεί σημαντικά, εκτός και αν οι πρώτες προχωρήσουν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις των πολιτικών τους, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Η έκθεση αφορά τις: Τσεχία (A1, θετικό outlook), Πολωνία (A2, σταθερό), Σλοβακία (A2, θετικό), Βουλγαρία (Baa2, σταθερό), Ρουμανία (Baa3, σταθερό), Σλοβενία (Baa1, σταθερό), Ουγγαρία (Baa3, σταθερό) και Κροατία (Ba2, σταθερό).
Όπως σημειώνεται, οι χαμηλοί μισθοί, η εξειδικευμένη εργασία, η χρηματοδότηση από την ΕΕ και η ένταξη στις ευρωπαϊκές αλυσίδες, σε συνδυασμό με σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις, οδήγησαν σε βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της περιοχής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Δεδομένου ότι τα παραπάνω υποστήριξαν την αύξηση και των εισοδημάτων, ορισμένες από τις χώρες κατέγραψαν βελτιώσεις στην οικονομική ισχύ, γεγονός που, με τη σειρά του, συνέβαλε στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων σε αρκετές περιπτώσεις.
«Το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αρχίζει να εξαντλείται.
Η ταχύτητα με την οποία οι χώρες πλησιάζουν τα υπόλοιπα επίπεδα εισοδημάτων της ΕΕ, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά κατά την περίοδο 2009-2017 σε σύγκριση με την περίοδο 2000-2008», σχολιάζεται.
Οι χώρες με το σημαντικότερο δυναμικό είναι συχνά και οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια, εξαιτίας της σχετικά αναιμικής θεσμικής δύναμης, της ικανότητας καινοτομίας και της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο δυναμικό, αλλά η ικανότητά τους να αξιοποιήσουν το δυναμικό αυτό περιορίζεται από σχετικά αδύναμα προφίλ όσον αφορά τα θεσμικά όργανα και την ετοιμότητα για καινοτομία.
Μεταξύ των δύο, η Βουλγαρία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τη Ρουμανία.
Ορισμένες από τις χώρες που ξεχωρίζουν όσον αφορά την ικανότητά τους να συνειδητοποιήσουν το δυναμικό παραγωγικότητας -για παράδειγμα η Σλοβακία και η Σλοβενία -έχουν σχετικά χαμηλές δυνατότητες κάλυψης της καθυστέρησης, οι οποίες θα επηρεάσουν τη μελλοντική τους ταχύτητα σύγκλισης.
Οι χώρες που παρουσιάζουν έναν πολλά υποσχόμενο συνδυασμό δυναμικής κάλυψης και δυνατότητας αξιοποίησης αυτού του δυναμικού είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Βουλγαρία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ουγγαρία.
«Η συνέχιση της βελτίωσης της παραγωγικότητας κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική συνοχή της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης