Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γειτονιά που... καίει η ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τη Moody's - Στις συμπληγάδες της Τουρκίας και της Ιταλίας η Ελλάδα - Ανησυχία και λόγω Brexit

Γειτονιά που... καίει η ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τη Moody's - Στις συμπληγάδες της Τουρκίας και της Ιταλίας η Ελλάδα - Ανησυχία και λόγω Brexit
Οι προοπτικές ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές είναι πιο νεφελώδεις
Η σταθερή, αν και επιβραδυνόμενη, παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να ενισχύει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα έρευνα της Moody's Investors Services, εντούτοις αυτό δεν ισχύει για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις.
Οι εγχώριοι και πολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να μειώνουν τις προοπτικές για την Τουρκία, την Ιταλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, με αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζές τους, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας ότι θα επηρεαστούν και οι συνδεδεμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Επιπλέον, οι κίνδυνοι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χωρίς μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία τα πιστωτικά θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών θα αποδυναμωθούν, αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει πρόσφατα ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης αυξάνονται, εξαιτίας της κόντρας Βρυξελλών-Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό, του Brexit, των εμπορικών διενέξεων, αλλά και μιας πιθανής απότομης διόρθωσης στις τιμές των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι αναδυόμενες αγορές ενδεχομένως να βρεθούν να γνωρίζουν αυξημένες πιέσεις λόγω και της μεγάλης έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πάντως, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, "η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στις αναπτυγμένες οικονομίες το 2019, αν και οι προοπτικές ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές είναι πιο νεφελώδεις, με αυστηρότερη νομισματική πολιτική, αύξηση του προστατευτισμού του εμπορίου και βραδύτερη ζήτηση από την Κίνα", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Moody's Andrea Usai.
Το ευνοϊκό περιβάλλον λειτουργίας θα βοηθούσε τις τράπεζες να διατηρήσουν την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Usai.
Ωστόσο, οι γεωπολιτικοί και εγχώριοι κίνδυνοι αυξάνουν την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο κατά το επόμενο έτος, καθώς οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζονται πέρα ​​από τις εμπορικές συγκρούσεις.
Επιπλέον, οι κίνδυνοι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χωρίς μια συμφωνία, σενάριο που θα αποδυναμώσει τα θεμελιώδη των τραπεζών, αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Εν τω μεταξύ, οι εγχώριοι και πολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να μειώνουν τις προοπτικές για την Τουρκία, την Ιταλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, με αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζές τους.
Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα προωθούσαν την κερδοφορία, ωθώντας τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου για τις τράπεζες, όπως ήδη παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ η κερδοφορία θα παραμείνει η αδυναμία για πολλά τραπεζικά συστήματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το χαμηλό επιτόκιο και τις υψηλότερες βάσεις κόστους που σταθμίζουν τα περιουσιακά στοιχεία και το κεφάλαιο.
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα κινδυνεύει μετά από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων.
Στο μεταξύ, η νομισματική πολιτική θα επηρεάσει τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ η μεταβλητότητα θα επέστρεφε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό θα αποτελούσε πρόκληση για πολλές τράπεζες, ενώ θα προσέφερε ευκαιρίες σε επιχειρήσεις με ευρείες εμπορικές δραστηριότητες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης