Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook των ιταλικών τραπεζών - Αυξάνεται το χρηματοδοτικό κόστος

Moody's: Αρνητικό το outlook των ιταλικών τραπεζών - Αυξάνεται το χρηματοδοτικό κόστος
Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν τη φθηνή χρηματοδότηση, ύψους 240 δισ. ευρώ έως το 2020 - 2021, την οποία έχουν λάβει από την ΕΚΤ
Αρνητικό διατηρεί το outlook των ιταλικών τραπεζών η Moody΄s, επικαλούμενη την άνοδο του χρηματοδοτικού κόστους και την πιθανή αύξηση στη φορολογία.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι παραπάνω παράγοντες επισκιάζουν τη θετική επίδραση της επικείμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν τη φθηνή χρηματοδότηση, ύψους 240 δισ. ευρώ έως το 2020 - 2021, την οποία έχουν λάβει από την ΕΚΤ μέσω των ΤLTROs.
«Η αναχρηματοδότηση των TLTROs, καθώς και οι επικείμενες αλλαγές στους κανονισμούς για τα κεφάλαια bail in, είναι πιθανό να αυξήσουν την εξάρτηση των ιταλικών τραπεζών από την πιο ακριβή χρηματοδότηση των αγορών, εκτός και αν αυξήσουν τα ομόλογα λιανικής και τις καταθέσεις», σημειώνει ο Fabio Ianno, αντιπρόεδρος της Moody's.
Ενώ το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι λιγότερο εξαρτημένο από τις αγορές, σε σχέση με άλλα τραπεζικά συστήματα, η Moody's εκτιμά ότι η κερδοφορία θα δεχθεί πίεση λόγω της ακριβής χρηματοδότησης, καθώς η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα, αυξάνει το κόστος του τραπεζικού χρέους.
Οι φορολογικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019, είναι πιθανό να επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών, σημειώνει η Moody's.
Όσον αφορά την ιταλική οικονομία, οι συνθήκες έχουν σταθεροποιηθεί, ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει μέτρια σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η Moody's εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα «τρέξει» με ρυθμό 1% το 2018 και 1,3% το 2019,
Επίσης ο οίκος αξιολόγησης αναμένεται σταδιακή μείωση των NPLs, με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από το 11% έως τα τέλη του 2018, από 14,5% πέρυσι.
Περαιτέρω μείωση αναμένεται το 2019.
Ωστόσο ο δείκτης των προβληματικών δανείων θα παραμείνει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης