Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η σκανδαλολογία και τα σκάνδαλα δεν βοηθούν την οικονομία - Για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020 συνιστώ υπομονή

Τσακαλώτος: Η σκανδαλολογία και τα σκάνδαλα δεν βοηθούν την οικονομία - Για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020 συνιστώ υπομονή
"Ο ΟΔΔΗΧ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές", ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος
«Για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.
Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει όλο το δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις, καθώς κομμάτι αυτού κατευθύνεται σε δράσεις για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής και  δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής για το παιδί.
«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούμε πλέον τις συνθήκες για ανάκαμψη, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία», δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ενδεικτικά ότι για το 2019 «έχουμε μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για μεγάλο μέρος των πολιτών και σε μικρότερο για πολλούς ακόμη».
Κληθείς να απαντήσει πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και αν μπορούμε να φτάσουμε έως τις εκλογές με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι «υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα επιτόκια τη συγκεκριμένη περίοδο.
 Ο λόγος που έχουμε χτίσει το «μαξιλάρι» είναι για να μπορούμε να επιλέξουμε τη χρονική στιγμή τα εξόδου και να μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές».
Πιο συγκεκριμένα, όπως προσθέτει, «επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ο ΟΔΔΗΧ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές».
Περαιτέρω, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία δεν βοηθούν την οικονομία και αναγνωρίζει ότι «δεν έχουν παταχθεί ακόμα οι ολιγάρχες, δεν έχουν όμως και την ευχέρεια για «δουλειές» που είχαν με το παλιό δικομματικό σύστημα».
Μιλά ακόμη για 4ετη πορεία που είχε «επιτυχίες και συμβιβασμούς», ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε από το 2015 ήταν μία συνεχής και δύσκολη διαπραγμάτευση.
Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να υλοποιήσουμε  τον σχεδιασμό μας για μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όπως μία σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλότητα».      
Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε πολλούς λόγους να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2015, μακριά από κάθε εκλογικίστικο σχεδιασμό.
Το χρωστάμε στην ελληνική κοινωνία που υπέφερε πολλά με την κρίση και τα μνημόνια.
Τώρα πλέον να χαράσσεται ένας άλλος δρόμος, ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης