Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η πρόταση της Ρώμης για έλλειμμα 2,04% το 2019 - Conte: Προς το συμφέρον της Ευρώπης - Θετική η πρώτη αντίδραση Juncker

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η πρόταση της Ρώμης για έλλειμμα 2,04% το 2019 - Conte: Προς το συμφέρον της Ευρώπης - Θετική η πρώτη αντίδραση Juncker
Τους Salvini και Di Maio ενημέρωσε ο Conte για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν
(upd3) Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τίθεται από σήμερα η πρόταση που παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν ο αρχικός στόχος όπως αυτός αναφερόταν στα δύο προηγούμενα προσχέδια τα οποία είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η υπαναχώρηση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης εκλήφθηκε ως θετικό βήμα από την Κομισιόν.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Jean Claude Juncker υποστήριξε είναι μια σημαντική πρόταση, την οποία και θα εξετάσουμε, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται αποδεκτή.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Conte δήλωσε ότι η αναθεωρημένη πρόταση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.
«Είμαι ικανοποιημένος με την πρόταση που υποβάλαμε στην Κομισιόν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Conte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στους Ιταλούς.
Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων», τόνισε.
Πάντως, αν και έγινε το πρώτο αυτό βήμα, απομένουν ακόμα αρκετά σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Όπως υποστηρίζεται η Κομισιόν έλαβε την πρόταση Conte λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Juncker και ως συνέπεια τώρα απαιτείται η περαιτέρω εξειδίκευση και ανάλυση της από το τεχνικό επιτελείο της Κομισιόν.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, επεσήμανε ότι Ιταλία και Κομισιόν έχουν εποικοδομητικές συνομιλίες όσον αφορά το έλλειμμα αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04% είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα υπάρχει απόσταση.
«Πρέπει να γίνουν βήματα ίσως και από τις δύο πλευρές» επεσήμανε συστήνοντας ουσιαστικά στην ιταλική κυβέρνηση περαιτέρω μείωση του στόχου.
Παράλληλα ο Moscovici μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, τόνισε ότι «είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Η Κομισιόν δεν επιθυμεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία, όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».


Ενημέρωση Salvini - Di Maio

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Conte ενημέρωσε χθες το βράδυ τους δύο αντιπροέδρους του, Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει και αυτό που ήθελε, ήταν να ενημερώσει πλήρως τους δύο κυβερνητικούς εταίρους τόσο για το αποτέλεσμα των επαφών του με τον Juncker όσο ακόμα και για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει περαιτέρω περικοπές στο ύψος του ελλείμματος.
Κατά την Corriere della Sera, παραμένουν τα προβλήματα με τα «δεκαδικά ψηφία» του προϋπολογισμού, για τα οποία πάντως Salvini και Di Maio έχουν διαφορετική προσέγγιση.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η Lega έχει συμφωνήσει να περικόψει τα ποσά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τα 7 δις στα 4,5 δις ευρώ, την ώρα που το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν είναι διατεθειμένο να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για το εισόδημα των πολιτών.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο Conte τόνισε ότι
«με αυτήν την αλλαγή στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προδώσουμε τους Ιταλούς» και φυσικά η κυβέρνησή του να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί.
Προσέθεσε ακόμη ότι η νέα πρόταση καθίσταται εφικτή, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 τελικά είχαν χαμηλότερο κόστος από όσο είχε, αρχικά, προβλεφθεί.
Αρκετά λιτός ήταν, πάντως, ο τρόπος που αντιμετώπισε το όλο θέμα ο Juncker, ο οποίος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι «πρόκειται για μία σημαντική πρόταση, την οποία θα εξετάσουμε».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση πέραν των κ. Conte και Juncker, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria και οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν, V. Dombrovskis και P. Moscovici.
«Η πρόταση μας κρίθηκε , ήδη, ως σημαντική από την Κομισιόν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα καλύτερα των εκτιμήσεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να «διαγραφούν» από τον προϋπολογισμό το μέτρο για το επίδομα ιθαγένειας και άλλα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων.

Salvini: Η Κομισιόν να αντιμετωπίσει Ιταλία, Γαλλία με τον ίδιο τρόπο – Μέτωπο με Moscovici

Μέτωπο με την Κομισιόν ανοίγει και πάλι ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της Ιταλίας, Matteo Salvini λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, η οποία αποσκοπεί στο να βρεθεί μια λύση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας.
Σε δηλώσεις του ο Salvini υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και την Ιταλία με τον ίδιο τρόπο σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2019, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξει αυτό «η μουσική θα αλλάξει».
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici είχε αναφέρει πως η κατάσταση με τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών, οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν υψηλότερα ελλείμματα για τον επόμενο χρόνο (ύστερα από τις παροχές Macron και τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων) δεν είναι συγκρίσιμες.
Μάλιστα ο Moscovici προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι επί σειρά ετών η Ιταλία έχει παραβιάσει τους όρους σχετικά με τον προϋπολογισμό της.
«Στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία μπορεί να κάνει ότι θέλει, έχω να πω ότι αρχίζει και με κουράζει λίγο αυτή η διπλή αντιμετώπιση» ανέφερε ο Salvini.
Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ιταλική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία για την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Conte αργότερα εντός της ημέρας στον Juncker.
Πηγές προσκείμενες στον Conte ανέφεραν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με καλό κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας.


(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 12/12 00:30)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης