Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δημοσιονομική αποδυνάμωση για τις ΗΠΑ το 2019 – Αύξηση ελλείμματος και χρέους

tags :
Moody's: Δημοσιονομική αποδυνάμωση για τις ΗΠΑ το 2019 – Αύξηση ελλείμματος και χρέους
Δημοσιονομική αποδυνάμωση για τις ΗΠΑ το 2019, αναμένει η Moody's Investors Service
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (Aaa, σταθερό) θα αποδυναμωθούν δημοσιονομικό το επόμενο έτος, με τα υπέρογκα ελλείμματα να οδηγούν ταυτόχρονα σε αύξηση του δημοσίου χρέους που θα συνοδευτεί με υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
«Οι προβλέψεις μας δείχνουν μια σταδιακή αλλά επίμονη επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος των ΗΠΑ τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς το φόρτο του δημοσίου χρέους αυξάνεται και το κόστος εξυπηρέτησης εκτοξεύεται.
Αυτή η δυσμενή δημοσιονομική δυναμική θα οδηγήσει στη διεύρυνση των ελλειμμάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των δαπανών, που οφείλεται και με την καταβολή τόκων».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ενδιάμεσες αλλαγές αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα αλλάξουν την τροχιά της δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένης της ατζέντας της κυβέρνησης του Προέδρου Donald Trump.
Αν και το διαιρεμένο Κογκρέσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πολιτικές διαμάχες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, η Moody's αναμένει η συνολική δημοσιονομική πολιτική να αποτελέσει δευτερεύουσα ανησυχία για τους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, έως το 2020.
«Καθώς η δημοσιονομική ισχύ θα αποδυναμώνεται, οι ΗΠΑ θα βασίζονται όλο και περισσότερο στον μοναδικό ρόλο του δολαρίου και τον εξέχοντα ρόλο τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Παρόλα αυτά, οι πιέσεις στις αξιολογήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα χρόνια, ελλείψει μεταβολής της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να μειωθούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες της κυβέρνησης και να σταθεροποιηθούν οι μετρήσεις του χρέους», καταλήγει ο οίκος.
Επισημαίνεται πως όλοι οι οίκοι αξιολογούν με την ανώτατη αξιολόγηση (ΑΑΑ) τις ΗΠΑ, με εξαίρεση τη Standard & Poor's (ΑΑ+, έπειτα από υποβάθμιση το 2011).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης