Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Πρέπει να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία - Οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν άμεσα

Juncker: Πρέπει να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία - Οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν άμεσα
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, αναφέρθηκε και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May
Την ανάγκη να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
«Πρέπει να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση αμέσως μόλις η συμφωνία επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων υπάρχει έντονη δυσπιστία ως προς την ΕΕ.
Για να αποδείξουμε πως είμαστε σοβαροί, πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, επεσήμανε ότι «είναι πολύ γενναία και κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στηρίζω τον τρόπο που αντιμετωπίζει το Brexit.
Είναι η ώρα να ρίξουμε τους τόνους».
«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, που πρέπει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τί συζητούσαν με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, όταν τους συνέλαβε ο φακός να μιλούν έντονα, ο Juncker απάντησε: «τουλάχιστον δεν χορεύαμε».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η May νόμιζε ότι επέκρινε την ίδια όταν είπε πως η βρετανική θέση είναι «νεφελώδης». «Δεν αναφερόμουν στην ίδια, αλλά στη συνολική κατάσταση της συζήτησης με το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε ο Juncker.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μετανάστευση και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είμαι λιγότερο ικανοποιημένος γιατί η Επιτροπή έχει προτείνει επτά νομοθετικές προτάσεις, εκ των οποίων στις πέντε ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ωστόσο σήμερα δεν κατέστη δυνατό να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τις υιοθετήσουν», δήλωσε.
Στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει απλώς ότι «εξέτασε την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισής του για τη μετανάστευση, η οποία συνδυάζει αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξέδωσε τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα έχει μειωθεί στα προ κρίσεως επίπεδα και ότι η συνολική πτωτική τάση συνεχίζεται.
«Η μείωση αυτή οφείλεται στην μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης και των κρατών μελών της, η οποία βασίζεται, ιδίως, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την πάταξη των διακινητών και τη συνεργασία με χώρες καταγωγής και διέλευσης, που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
Επίσης, οι "28" εκφράζουν ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο επίπεδο του Συμβουλίου στις 6 Δεκεμβρίου 2018 όσον αφορά την ενίσχυση της εντολής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στον τομέα της επιστροφής και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης