Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 10 σημαντικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης περί τις 21 Ιανουαρίου 2019

Οι 10 σημαντικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης περί τις 21 Ιανουαρίου 2019
Ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες
Εξετάσεις σε τουλάχιστον 10 σημεία-δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς.
Ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες.
Μένει να διευκρινιστεί αν η κάθοδος  των κουαρτέτου για την επίσημη έναρξης της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά το πρώτο Eurogroup του 2019 που θα κάνει ντεμπούτο στις 21 Ιανουαρίου.
Η Ελλάδα δεν θα είναι θέμα συζήτησης σ' αυτό και ενδεχομένως ούτε στο επόμενο που συνεδριάζει μετά από ένα μήνα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2019.
Θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τη σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.
Το συγκεκριμένο Eurogroup θεωρείται κομβικό για την απόφαση εκταμίευσης ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Τα πρώτα κέρδη, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τη χώρα μας θα ξεκλειδώσει ο βαθμός που θα λάβει η Αθήνα στο «τεστ» των 10 σημείων που θα δώσει πάνω στις μεταρρυθμίσεις-ουρές από το 3ο Μνημόνιο.

Αυτές είναι:

1. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΑΑΔΕ: Στόχος να έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 12.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού έως το τέλος του 2018.
Τον Οκτώβριο του 2018 το προσωπικό ανερχόταν σε 11.633 άτομα, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη επιπλέον 548 θέσεων.

2. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης με στόχο τον μηδενισμό. Αυτή θα είναι η βάση για την αξιολόγηση της επίτευξης του στόχου στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Πάντως, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου παραμένουν στο ύψος τους και τον Οκτώβριο του 2018 ψήλωσαν οριακά φτάνοντας στα 2,621 δισ. ευρώ.

3. «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ - ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ: Για ακόμη ένα χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού χιλιάδες υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες. Η σχετική τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, έρχεται να δώσει διέξοδο από το φάσμα της πτώχευσης και σε όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει βιβλία. Αρκεί να υποβάλουν αίτηση έναρξης εργασιών και βέβαια, αν έχουν μπει στην πτωχευτική διαδικασία, να έχουν έγκαιρα παραιτηθεί. Η διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση υπεραπλουστεύτηκε εδώ και δύο μήνες με την κατάργηση 18 δικαιολογητικών. Στις 120 δόσεις εντάχθηκαν και τα χρέη των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, που μπορεί να μην είναι επιχειρηματικά δάνεια αλλά ιδιωτικά χρέη, όπως ένα στεγαστικό, το οποίο δεν συνδέεται, ωστόσο επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις 120 δόσεις αναμένεται να υπαχθούν 2,9 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

4. ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013. Το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στον επόμενο κύκλο αναπροσαρμογής, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

5. CAPITAL CONTROLS: Την πλήρη κατάργηση των Capital Controls. Στο εσωτερικό της χώρας δεν υφίσταται σήμερα κανένας κεφαλαιακός περιορισμός. Αντίθετα για τα εμβάσματα στο εξωτερικό εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 10.000 ευρώ που είναι το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Για τις επιχειρήσεις το όριο ημερήσιων συναλλαγών ανά πελάτη για εξαγωγή ποσών στο εξωτερικό είναι 100.000 ευρώ.

6. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Διορισμός υψηλόβαθμων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018. Η διαδικασία για τον διορισμό 88 (από 90) γενικών διευθυντών ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διορισμός (συνολικά 69 θέσεις).

7. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος e-justice στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη.

8. ΥΓΕΙΑ: Εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και ειδικότερα άνοιγμα τουλάχιστον 120 Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έως το τέλος του 2018. Σήμερα λειτουργούν 101 μονάδες στην επικράτεια, με διαφορετικά επίπεδα στελέχωσης.

9. ΔΕΗ: Σταδιακή αποδέσμευση της ΔEH από τον λιγνίτη. Εως το τέλος του 2018 έπρεπε να έχουν πωληθεί δύο λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο δόθηκαν δύο παρατάσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

10. ΟΑΚΑ - ΕΤΑΔ: Μεταφορά του ΟΑΚΑ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ έως το τέλος του 2018 (διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη). Η προθεσμία για τη μεταφορά του ΟΑΚΑ το 2018 δεν είναι ρεαλιστική, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης