Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πετρόπουλος: Οι περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις αφορούν παλιές αμαρτίες του συστήματος

Πετρόπουλος: Οι περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις αφορούν παλιές αμαρτίες του συστήματος
"Η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις", ανέφερε ο Τ. Πετρόπουλος
«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις, είναι μέτρα που νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «η κατάργηση του ΕΚΑΣ έχει αποφασιστεί να καταργηθεί από παλιά.
Καταργείται σταδιακά.
Με τον ν. 3863 του 2010, υπήρχε δέσμευση, να αποκοπεί το μέρος του ΕΚΑΣ από την σύνταξη και κρίθηκε ως προνοιακό επίδομα και στο mail Χαρδούβελη συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο της κατάργησης.
Δεν έβαλε η δική μας κυβέρνηση τέτοια θέματα.
Πρέπει όμως να πούμε, πως όταν το ΑΕΠ έπεσε τόσο χαμηλά και οι συντάξεις ως δημοσιονομική δαπάνη, συνδέονται με το ΑΕΠ, σε όλη την Ε.Ε και κυρίως στις χώρες του Eurogroup, η πτώση του ΑΕΠ, συμπαρέσυρε και τις συντάξεις.
Το 16,2% να είναι το ανώτατο ύψος δημοσιονομικής δαπάνης για τις συντάξεις, ορίστηκε από τον ν.3863 του 2010, δεν ορίστηκε από μας, αλλά από το 1ο μνημόνιο και κρίθηκε μάλιστα από το ΣτΕ ότι αυτός ο περιορισμός είναι συνταγματικά ορθός. Επομένως το ίδιο το ΣτΕ έχει επιδοκιμάσει ως ορθή αυτή την διάταξη του 1ου μνημονίου και γι αυτό το λόγο καμία δαπάνη δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό».
Σημείωσε δε, πως «οι πιο πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει αφορούν παλιές αμαρτίες του συστήματος και «δεν είναι οι διορθώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου».
Μάλιστα, ο κ.  Πετρόπουλος τόνισε πως η μη μείωση συντάξεων, όσον αφορά τις παλιές, πλέον αποτελεί γεγονός και μάλιστα, «για την μη περικοπή, ψηφίστηκε η σχετική διάταξη.
Έχουμε όλα τα δεδομένα, που δείχνουν την εικόνα των συντάξεων αυτών. Παρατηρείται αύξηση στις 620 χιλιάδες από αυτές.
Αυτό σημαίνει ότι κατ΄ αναλογία και οι χορηγούμενες νέες συντάξεις, δεν σημειώνουν μείωση, όπως έλεγαν πάρα πολλοί στο παρελθόν».
Ανέφερε ότι «κάθε νέα σύνταξη, είναι αποτέλεσμα της εθνικής σύνταξης, η οποία καταβάλλεται σε όλους κατά τον ίδιο τρόπο, συν το ανταποδοτικό μέρος, με αποτέλεσμα, εκείνες οι περιπτώσεις που έχουν καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές , να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
Και γι αυτό, σημειώνονται και αρκετές αυξημένες συντάξεις» .
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρόβλημα υπάρχει στις συντάξεις λόγω πρόωρων αποχωρήσεων καθώς σε αυτές σημειώνεται μια μείωση, προσθέτοντας πως αυτό είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως είπε, «οι αποφάσεις για τις μειώσεις στις πρόωρες αποχωρήσεις, είναι ήδη νομοθετημένες από παλιά.
Δεν είναι τώρα.
Είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Υλοποιείται τώρα, αλλά προβλεπόταν από προηγούμενους νόμους.
Το ίδιο συμβαίνει σχετικά με τις συντάξεις χηρείας.
Ήταν μέσα στις συζητήσεις και στο mail Χαρδούβελη, η αντιμετώπιση των συντάξεων χηρείας».
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την κριτική του που άσκησε ο Γ. Βρούτσης για με το θέμα των συντάξεων, ο υφυπουργός τόνισε ότι «διαρκώς αποκρύπτει την αλήθεια» και «ο κ. Βρούτσης αποσιωπά ότι η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας έγινε επί των ημερών της δικής του ευθύνης, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 Το ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το μοντέλο το οποίο θα επιβαλλόταν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε αυτή η προοπτική.
Δεν τέθηκε από την δική μας κυβέρνηση άλλωστε.
Υπήρχε προηγούμενο, στην συζήτηση που είχε αναπτυχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές, στα πλαίσια των σχετικών δεσμεύσεων και των μνημονικών προοπτικών».
Ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι στις συντάξεις χηρείας ειδικά των αγροτών, υπάρχει κατώτατο όριο, το οποίο είναι πολύ προστατευτικό, συμπληρώνοντας έχουν πολλαπλασιαστεί οι συντάξεις ως προς το ύψος , καθώς από 74 ευρώ σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 360 ευρώ.
Σχετικά με το κατώτατο όριο στις άλλες συντάξεις, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό έχει αυξηθεί.
Όπως  διευκρίνισε «γίνεται αναφορά στην ελάχιστη σύνταξη των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, τα οποία είχαν γύρω στα 23 ευρώ το μεροκάματο.
Από αυτή την άποψη, επειδή ο ν.3863 προέβλεπε ότι από το 2015 θα καταβάλλεται η κατώτατη σύνταξη στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, γι αυτό εκδόθηκε η εγκύκλιος από τον Παύλο Χαϊκάλη, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί εμείς αλλάξαμε συθέμελα τον προηγούμενο ν. 3862 ο οποίος επίσης, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Και η κατωτάτη σύνταξη, δεν είναι πια στα όρια αυτά, που έλεγε ο Π. Χαϊκάλης, έχει αυξηθεί κατά βάση.
Οι συντάξεις που ήταν σε χαμηλό ύψος και συμπληρώνονταν με το ΕΚΑΣ, έχουν βελτιωθεί με τον νέο Νόμο, από 40 μέχρι και 60 ευρώ και πολύ περισσότερο, ανάλογα με την περίπτωση».
Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι να κάνει βελτιώσεις και καθοριστικές παρεμβάσεις στις «αμαρτίες του συστήματος».
«Οι πιο πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, αφορούν παλιές αμαρτίες του συστήματος.
Δεν είναι οι διορθώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου, είναι οι διορθώσεις ενός συστήματος, που έχει γεράσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και κανείς δεν το άλλαξε», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας αναφορά στον ΕΦΚΑ σημείωσε ότι ο ίδιος ο ΕΦΚΑ έχει διορθώσει μια κατάσταση και  για τις οφειλές των ασφαλισμένων λαμβάνονται μέτρα που βλέπουν, ειδικότερα τις περιπτώσεις, που υπάρχουν από το παρελθόν, ενώ αναφερόμενος στο επόμενο βήμα είπε πως «τώρα πρέπει να δούμε εκείνους που δεν έχουν καμία οικονομική δραστηριότητα και έχουν οφειλές.
Πρέπει να δούμε, να βρούμε ένα μοντέλο που ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση.
Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έτσι την προσεγγίζουμε».
Περαιτέρω, ο κ. Πετρόπουλος σχετικά με τη  νέα σελίδα για την χώρα, υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να ξανασταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης