Επιχειρήσεις

Τσινάβος (Κρι – Κρι): Δεν μας απασχολεί το Brexit - Στο 1 δισ. ευρώ η αγορά για το ελληνικό γιαούρτι στην Ευρώπη

Τσινάβος (Κρι – Κρι): Δεν μας απασχολεί  το Brexit - Στο 1 δισ. ευρώ η αγορά για το ελληνικό γιαούρτι στην Ευρώπη
H εταιρεία έχει έντονη παρουσία στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, προμηθεύοντας με γιαούρτια μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Δεν θα υπάρξουν δασμοί στα τρόφιμα εξαιτίας του Brexit.Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα .Katherine Lucy Smith προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΡΙ -ΚΡΙ κ. Παναγιώτη Τσινάβο,  όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κατά την παρουσία της εταιρείας και τις προοπτικές του 2019.
Ανέφερε ότι  έχουν γίνει δύο συναντήσεις  μεταξύ της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Παναγιώτη Τσινάβου με σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Έλληνα επιχειρηματία, καθώς η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, προμηθεύοντας με γιαούρτια μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Τα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών  έμειναν ικανοποιημένα από τις διαβεβαιώσεις του κ. Παναγιώτη Τσινάβου, ο οποίος σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πωλήσεων γίνεται σε ευρώ και ένα μικρό μέρος γίνεται σε στερλίνα με «κλειδωμένη» ισοτιμία.
Πρόκειται για την καλύτερη αγορά της ΚΡΙ -ΚΡΙ καθώς είναι πρώτη στη λίστα των εξαγωγών.
Η αξία των ελληνικών προϊόντων  γιαούρτης εκτιμάται στα 325 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει ρυθμούς αύξησης 7%          
Η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για το ελληνικό γιαούρτι είναι η Ιταλία.
Οι πωλήσεις αγγίζουν τα 173 εκατ ευρώ  αλλά εμφανίζουν υποχώρηση 4%.
Στα 153 εκατ ευρώ και με ανάπτυξη 21% «τρέχει» το ελληνικό γιαούρτι και το Greek style yogurt στη Γερμανία, ενώ με αύξηση πωλήσεων 30% και τζίρο 65 εκατ ευρώ αποτιμάται η συγκεκριμένη κατηγορία στην Ολλανδία.
Συνολικά το ελληνικό γιαούρτι και το Greek style yogurt στην Ευρώπη φθάνει το 1 δισ. ευρώ, τζίρος τον οποίο όμως  αξιοποιούν  κυρίως οι ξένες γαλακτοβιομηχανίες. 
Ο κ.Παναγιώτης Τσινάβος εκτίμησε ότι φέτος  η χρονιά θα κλείσει κοντά στα 90  εκατ. ευρώ αναφερόμενος στον κύκλο εργασιών και για το 2019 αναμένει αύξηση των πωλήσεων με διψήφιο ποσοστό. Να αναφερθεί  ότι οι πωλήσεις σε επίπεδο εννεαμήνου ενισχύθηκαν κατά 19% στα 78,1 εκατ. ευρώ από 65,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.
Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 35% στα 17,2 εκατ. ευρώ από 12,8 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 39% στα 14,9 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ που ήταν το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2017.
Η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για το 2019.
Ανάμεσα στα σχέδια  της είναι η δημιουργία μονάδας Βιοαερίου για την παραγωγή ρεύματος όπως και μονάδα λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει πακέτο μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές μέσα  στο  2019 ενώ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίζει την οργανική ανάπτυξης  της εταιρείας και δεν σκέπτεται εξαγορές εταιρειών.  
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης