Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στην Ιταλία για την επίλυση της διαμάχης με την ΕΕ - Salvini: Έχουμε επιδείξει βούληση για διάλογο

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στην Ιταλία για την επίλυση της διαμάχης με την ΕΕ -  Salvini: Έχουμε επιδείξει βούληση για διάλογο
Η απόσταση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μειωθεί
Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών εταίρων στην Ιταλία, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για βασικά σημεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού και να αποφύγουν τη διαδικασία κυρώσεων από την ΕΕ.
Τις επόμενες ώρες επίκειται και νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης Luigi Di Maio και Matteo Salvini αλλά και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο κοντά είναι μία συμφωνία επί του σχεδίου του προϋπολογισμού.
Η απόσταση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μειωθεί, ωστόσο ζητήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει και άλλα μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, αναφέρει η Corriere della Sera.
Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έλαβαν χώρα την Παρασκευή (14/12) με την ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Αυτά τα στοιχεία θα τεθούν και στη συνάντηση κορυφής των εταίρων της ιταλικής κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιτταλικού Τύπου, οι διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.
Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini αναμένει μία θετική ανταπόκριση από την ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Έχουμε κάνει τα πάντα.
Έχουμε επιδείξει βούληση για διάλογο που καμία άλλη ιταλική κυβέρνηση δεν έχει δείξει ποτέ», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Μιλάνο.

Οι αισιόδοξοι αναμένουν συμφωνία τις επόμενες ώρες

Πάντως οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι, αύριο (17/12) ή το αργότερο την Τρίτη (18/12) αναμένεται να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες στο ζήτημα του ελλείμματος.
Όσον αφορά στο ζήτημα της προσέγγισης με την ΕΕ αλλά και της τήρησης των προεκλογικών εξαγγελιών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega, ο ιταλικός Τύπος γράφει, πως το «εισόδημα του πολίτη», θα μειώνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου.
Και είναι πιθανό,  να μην καταβληθεί σε όποιον έχει, στην τράπεζα, πάνω από 5.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τη νέα πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα το 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ έναντι 2,4% που ήταν η αρχική πρόθεση της Ρώμης.
Μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης σπεύδουν να τονίσουν ότι ο νέος στόχος ελλείμματος αποτελεί μία πολύ καλή είδηση για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό NPLs στους ισολογισμούς τους, αν και ο ρυθμός μειώσής τους είναι σαφώς πολύ καλύτερος από τον αντίστοιχο που ισχύει για τις ελληνικές.
Η θετική στάση των οίκων αξιολόγησης σαφώς βοηθά την Ιταλία να διατηρήσει εντός περιορισμένης και αρκετά διαχειρίσιμης κλίμακας τις αποδόσεις των ομολόγων της και να μην υπάρξει έτσι περαιτέρω πίεση για το ήδη υπέρογκο χρέος της χώρας.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο ιταλικός Τύπος σπεύδει να υποστηρίξει ότι τα μεγέθη που χωρίζουν Κομισιόν και Ιταλία δεν είναι αμελητέα, καθώς για κάποιους οικονομικούς αναλυτές φθάνουν στα τέσσερα δισ. ευρώ, ποσό το οποίο για να βρεθεί θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε αρκετές δαπάνες.

Αγκάθι το ιταλικό χρέος  

Το ιταλικό χρέος βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, καθιστώντας το πρόβλημα των διαφωνιών για το έλλειμμα το ελάχιστο που μπορεί να απασχολεί τις Βρυξέλλες για την ώρα.
Καθώς το ιταλικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, οι επενδυτές θα πρέπει πλέον να έχουν λίγη εμπιστοσύνη για το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.
Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι ότι οι traders και οι επενδυτές κρατούν τα μάτια τους κολλημένα στο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος - κάτι που μοιάζει να μην έχει νόημα, εξαιτίας των υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεων ανάπτυξης της ιταλικής κυβέρνησης.
Το πραγματικό πρόβλημα εκτός ελέγχου, τονίζει μερίδα των αναλυτών.


Όταν η ιταλική ανάπτυξη δεν ανταποκριθεί σε αυτό που η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα είναι το επόμενο έτος, αναμένεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού να παρουσιάσει μια έντονη διαφορά σε αυτό που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και όταν συμβεί αυτό, αναμένεται ότι τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία και το ευρώ θα πληγούν άσχημα, λόγω της διαπίστωσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης