Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στο «Ba2» παραμένει η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας

Moody's: Στο «Ba2» παραμένει η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας
Αμετάβλητη η αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει η Moody's Investors Service
Στο «Ba2» διατηρεί την αξιολόγηση για τα καλυμμένα ομόλογα (Programme I) της Εθνικής Τράπεζας η Moody's Investors Service, χωρίς να μεταβάλλει τη βαθμολογία «Caa2» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με βάση τις καταθέσεις).
Ο αμερικανικός οίκος επανεξέτασε τις αξιολογήσεις με αφορμή τις «διαρθρωτικές τροποποιήσεις» στον τρόπο που αξιολογεί, επισημαίνεται.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Moody's αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019.
Ειδικότερα, η Moody's σημείωνε ότι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών έχουν αλλάξει σε θετικές από σταθερές, λόγω των προοπτικών ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών και ο κίνδυνος των περιουσιακών στοιχείων θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, εν μέσω βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Η Moody's αναμένει από την ελληνική οικονομία να διατηρήσει την θετική της δυναμική την επόμενη περίοδο, ωστόσο η ανάκαμψη θα παραμείνει εξαρτώμενη από την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, η οποία θα υποστηριχθεί από την έντονη αύξηση των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.
Ωστόσο, αναμένεται τα προβληματικά δάνεια να παραμείνουν αυξημένα, με τις τράπεζες να εκπληρώνουν πιθανώς τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) σε περίπου 35% των ακαθάριστων δανείων μέχρι το τέλος του 2019.
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν άνετα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας με δείκτη Tier 1 (CET1) περίπου 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και οι σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα τους.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών και την παροχή βοήθειας έκτακτης ρευστότητας (ELA) μειώνεται.
Ο ELA ενδέχεται να εξαλειφθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες ανακτούν την πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές repos και τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, ενώ και οι καταθέσεις αυξάνονται σταδιακά.
Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019, καθώς τα πιστωτικά και λειτουργικά έξοδα παραμένουν χαμηλά.
Ωστόσο, τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να απορροφούν και να μειώνουν τα υπόλοιπα δανείων τους μέσω διαγραφών και πωλήσεων NPEs.
Νωρίτερα, σε άλλη έκθεση η Moody's ανέφερε ότι τα capital controls θα παραμείνουν στην Ελλάδα για άλλους 18 μήνες τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος όμως κρίνει θετικά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τη χρήση του ELA, του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας στα 8,4 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Moody's σχολιάζει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν την επείγουσα βοήθεια για τη ρευστότητα, εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.
Η μείωση του ELA είναι θετική, διότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες, η Moody's αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ μειώνοντας, και τελικά εξαλείφοντας, τον ELA.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση, καθώς το συναίσθημα βελτιώνεται βαθμιαία και αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.
Η Εθνική Τράπεζα (Caa2 θετικό, caa21) ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που εξάλειψε πλήρως την έκθεση της στον ELA τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο οίκος εκτιμά ότι αναμένει από την Τράπεζα Πειραιώς (Caa2 σταθερό, caa2) να εξαλείψει την έκθεσή της στον ELA μέχρι τα τέλη του 2018, ενώ οι άλλες δύο μεγάλες τράπεζες - Alpha Bank (Caa2 θετικό, caa2) και Eurobank (Caa2 σταθερό, caa2) - θα το πράξουν μέχρι τα τέλη του 2019.
Ωστόσο, η ρευστότητα των τραπεζών θα παραμείνει περιορισμένη δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρευστών στοιχείων του ενεργητικού τους (εκτός από μετρητά) δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η έκταση της βελτίωσης των προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας τον επόμενο μήνα.
Το waiver που ισχύει σήμερα επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύουν τίτλους του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση για την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η διατήρηση του waiver θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν μια φθηνή πηγή χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ και μέσω ευνοϊκότερων όρων δανεισμού.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, το μελλοντικό καθεστώς του waiver εξακολουθεί να είναι ασαφές δεδομένης της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι μια πιθανή άρση του waiver θα είναι διαχειρίσιμη, επειδή πιθανότατα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν οποιεσδήποτε επηρεαζόμενες χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ μέσω της αγοράς διατραπεζικών δανείων σε οριακά υψηλότερο κόστος.

Διαβάστε: Moody's: Credit positive η πρόταση της ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Κίνδυνοι από τιμές μεταβίβασης και τραπεζικά ομόλογα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης