Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανησυχούν οι επενδυτές για τον διορισμό Θάνου - Από το 2015 έχει αναλάβει κρίσιμες θέσεις

Ανησυχούν οι επενδυτές για τον διορισμό Θάνου - Από το 2015 έχει αναλάβει κρίσιμες θέσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει τη Βασική Θάνου για τη θέσου προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη Βασιλική Θάνου, η οποία είναι προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, για τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρονται οι Financial Times.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι η κ. Θάνου από το 2015 και μετά (οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση) έχει αναλάβει κρίσιμες θέσεις.
«Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας εννέα αρχαιότερων υποψηφίων για τη θέση, στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις πρόωρες εκλογές του 2015.
Όταν έγινε 65 ετών, φτάνοντας το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, πρότεινε να υπάρξει ψήφιση από τη Βουλή διάταξης που θα επεκτείνει τη θητεία τους για άλλα πέντε χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας τότε εμφανίστηκε θετικός αλλά υποχώρησε μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την απειλή παραίτησης αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Θάνου μετακινήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος, μια θέση για την οποία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Στέφανου Μάνου, ο οποίος υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο διορισμού της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές.
«Η υποψηφιότητά της προκαλεί την ανησυχία δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τα πολιτικά-κομματικά κριτήρια που θέτει ο πρωθυπουργός.
Θα ήταν σοφό να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της» δηλώνει ο ίδιος στους Financial Times.

Οι αρχικές θέσεις της κ. Θάνου

Εν τω μεταξύ στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στις δηλώσεις της κ. Θάνου προ ΣΥΡΙΖΑ όταν υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να δέχονται θέσεις ανεξάρτητων αρχών.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι πριν από μια δεκαετία, η κ. Θάνου είχε ταχθεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα κι ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Μάλιστα, σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009 έλεγε: «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.
Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης