Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι επενδυτές αποτιμούν την Πειραιώς σαν να έχει 3,2 δισ ή 6,8% CT1 και όχι 6,7 δισ ή 14,2% κεφαλαιακή επάρκεια - Γιατί;

Οι επενδυτές αποτιμούν την Πειραιώς σαν να έχει 3,2 δισ ή 6,8% CT1 και όχι 6,7 δισ ή 14,2% κεφαλαιακή επάρκεια - Γιατί;
Η διοίκηση Μεγάλου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την Πειραιώς αλλά τα 28,5 δισεκ. NPEs είναι βάρος δυσανάλογα μεγάλο.
Η τράπεζα Πειραιώς και σήμερα καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό, στην μετοχή της, στα 0,8045 ευρώ ή προ reverse split 0,04 ευρώ με την συνολική της χρηματιστηριακή αξία στα 350 εκατ ευρώ.
Τι συμβαίνει γιατί η Πειραιώς ενώ υλοποίησε ΑΜΚ στα 6 ευρώ μετά το reverse split το 2015 ή προ reverse split 0,30 ευρώ έχει χρηματιστηριακά δεχθεί τόσο ισχυρό πλήγμα;
Η Πειραιώς έχει 6,7 δισεκ. κεφάλαια ή 4,9 δισεκ. με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ με το CT1 να διαμορφώνεται στο 14,2%.
Το CET 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνεται στο 10,8%.
Να σημειωθεί δε....ότι ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώνεται στα 6,55 δισεκ. ευρώ
Η χρηματιστηριακή αξία αυτών των 6,7 δισεκ ευρώ κεφαλαίων είναι 350 εκατ δηλαδή P/BV 0,05 επίπεδα που αποτιμούν ότι η Πειραιώς δεν έχει κεφάλαια.με όρους χρηματιστηριακής αποτίμης.
(Η συνολικη εικόνα των τραπεζών με όρους P/BV είναι αποκαρδωτική)
Γιατί τι συμβαίνει;
Η βασική αιτία δεν είναι ότι δεν μπορεί ή καθυστερεί να βρει 500 εκατ ευρώ κεφάλαια αλλά ότι για να ακολουθήσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης στα NPEs θα χρειαστεί 3,5 δισεκ. ευρώ.
Τα 3,5 δισεκ. ευρώ δεν είναι αυθαίρετη προσέγγιση λαμβάνει υπόψη το μοντέλο λύση της ΤτΕ για τα NPEs και το μοντέλο λύση της Eurobank.
Οι δύο αυτές λύσεις – η πρόταση της ΤτΕ έχει ήδη απορριφθεί – αποκάλυψαν ποιο είναι το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών το bankingnews αναφέρει 12 δισεκ. και η Morgan Stanley 11,1 δισεκ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι στην Πειραιώς αντιστοιχούν τουλάχιστον 3,5 δισεκ. ευρώ καθώς τόσα χρειάζονται θεωρητικά για την πλήρη εξυγίανση των NPEs.
Η αγορά κάνει τις εξής πράξεις.
6,7 δισεκ. κεφάλαια - 3,5 δισεκ. που θα χρειαστεί η Πειραιώς για την εξυγίανση = 3,2 δισεκ. το κεφάλαιο που απομένει.
Τα 6,7 δισεκ. συνεπάγονται δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,2%.... τα 3,2 δισεκ. μεταφράζονται σε 6,8% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει την Πειραιώς ωσάν να έχει τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οπότε τα 500 εκατ ευρώ δεν επαρκούν για την εξυγίανση απαιτούνται πολύ περισσότερα κεφάλαια τα οποία οι ιδιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν....αλλά μόνο το κράτος.... 
Η διοίκηση Μεγάλου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την Πειραιώς αλλά τα 28,5 δισεκ. NPEs είναι βάρος δυσανάλογα μεγάλο.

Δύο υποσημειώσεις

Η Πειραιώς θα πρέπει να διαθέτει πάνω από 7,5 δισεκ. κεφάλαια για να είναι κεφαλαιακά άνετη, που σημαίνει ότι απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια τα οποία μόνο το κράτος μπορεί να τα προσφέρει σε αυτή την συγκυρία. 
Ταυτόχρονα ΔΕΝ μπορεί να εξεταστεί σχέδιο συγχώνευσης μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank γιατί όπως έχουμε αναλύσει το νέο σχήμα θα χρειαστεί 7 έως 8,5 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί τέτοιο σχέδιο από DGCom και εποπτικές αρχές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης