Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις για Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, το 2019

Moody's: Σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις για Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, το 2019
Σημαντικές προκλήσεις για Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, το 2019
Ιταλία (Baa3, σταθερό outlook), Πορτογαλία (Baa3, σταθερό) και Ουγγαρία (Baa3 stable) -τις «ενώνουν» οι ίδιες βαθμολογίες μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας- αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που ενδέχεται να επιδεινώσουν την πιστωτική τους ποιότητα, το 2019, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων αύξησαν την ανθεκτικότητα της Πορτογαλίας και το δημοσιονομικό προφίλ της Ουγγαρίας τα τελευταία χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία επωφελείται από τη διαφοροποίηση και τον πλούτο της, η νέα κυβέρνηση επιβράδυνε τη μεταρρυθμιστική ορμή που απαιτείται για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημόσιου χρέους, επισημαίνεται.
«Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις το 2019.
Και στις τρεις χώρες, η εμφάνιση ή η έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών απαντήσεων, θα έχει συνέπειες στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητα.
Μετά την οικονομική κρίση, οι οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας έχουν γίνει πιο ανθεκτικές.
Η πορτογαλική οικονομία ανέκαμψε σε προ της κρίσης επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ένα ορόσημο που η Ουγγαρία κατάφερε πριν από τέσσερα χρόνια.
Αντιστρόφως, η οικονομική απόδοση της Ιταλίας παραμένει περίπου 5% χαμηλότερη από την αιχμή της το 2008, αντανακλώντας τη συνεχή απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.
Σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία ποτέ δεν συγκέντρωσε μεγάλες καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία εισήλθαν στην κρίση με σημαντικές εξωτερικές ανισορροπίες, αν και οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε σημαντική μεταβολή των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών και για τις δύο χώρες.
Τούτου λεχθέντος, η πολύ μεγαλύτερη οικονομική κλίμακα της Ιταλίας παρέχει σταθερά αποθέματα έναντι μελλοντικών κλυδωνισμών, τα οποία, σε συνδυασμό με μια σχεδόν ισορροπημένη διεθνή επενδυτική θέση και υψηλά επίπεδα πλούτου, διαφοροποιούν την Ιταλία από τα περισσότερα κρατικά χρεόγραφα της κατηγορίας Baa.
Η Moody's αναμένει την πραγματική οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ 2018 και 2020, στο -κατά μέσο όρο- 1,8% στην Πορτογαλία και 3,6% στην Ουγγαρία, σε σύγκριση με 1,2% στην Ιταλία.
Και οι τρεις χώρες μοιράζονται διαρκείς διαρθρωτικές προκλήσεις που θα περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ανοδική πορεία του πιστωτικού δυναμικού.
Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τα φτωχά δημογραφικά στοιχεία, την αδύναμη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με τους άλλους συνομηλίκους της Ευρωζώνης, και τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.
Όπως και με την πλειονότητα της ΕΕ, και οι τρεις χώρες θα είναι "υπερήλικες" έως το 2030 το αργότερο, με περισσότερο από το 20% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω.
Οι τρεις χώρες φέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις του δημόσιου χρέους.
Οι ταλανιζόμενες τράπεζες που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλή κερδοφορία, αυξάνουν τους κινδύνους για την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Το τραπεζικό σύστημα της Ουγγαρίας είναι πιο μέτριο, αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης για μεγαλύτερη εγχώρια ιδιοκτησία αυξάνει τους ενδεχόμενους κινδύνους αστικής ευθύνης σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.
Αναμένουμε ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνει αργός στην Ιταλία, ενώ οι πολιτικές απαντήσεις της Ουγγαρίας θα δοκιμαστούν με πιο δύσκολες εξωτερικές συνθήκες τα επόμενα χρόνια.
Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι υψηλοί θεσμικοί δείκτες της Πορτογαλίας και το πιο σταθερό πολιτικό της περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό για τη διατήρηση της δυναμικής της μεταρρύθμισης», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης