Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η περίπτωση της Centric και πως θα μπορούσε να αποτελέσει value play και turn around story

Η περίπτωση της Centric και πως θα μπορούσε να αποτελέσει value play και turn around story
Βάσει αποτελεσμάτων εξαμήνου και αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχεία η αποτίμηση της εταιρείας είναι εξαιρετικά χαμηλή
Με το ερώτημα αν αλλάζει σελίδα συγκεκριμένη μικρή εισηγμένη του ΧΑ με αυξημένη συναλλακτική παρουσία στο ταμπλό, διερευνούμε τα μεγέθη της.
Αναφερόμαστε σε μία από τις περιθωριοποιημένες μετοχές του ΧΑ, η οποία ασφαλώς και δεν έχει αφήσει ευχαριστημένους τους μετόχους της.
 Ωστόσο, αρχίζει να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα μπορούσε να αποτελέσει, τόσο ένα εξαιρετικόvalue play, όσο και ένα πολύ καλό turn around.
 Ξεκινώντας από τα αρνητικά της, ασφαλώς και υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το παρελθόν της εταιρείας, καθώς και το ότι είναι σταθερά ζημιογόνος (σημ. οι ζημιές αφορούσαν στο συντριπτικό τους ποσοστό την πωληθείσα δραστηριότητα).
Τώρα, έχουμε να κάνουμε με μια νέα εταιρεία, καθώς έχει πουλήσει το βασικό της αντικείμενο, τον κλάδο προώθησης των τυχερών παιχνιδιών και κάθεται πλέον πάνω στα ‘μετρητά’ και ουσιαστικά έχει εκκινήσει μία νέα προσπάθεια, σε αναζήτηση νέων αποδοτικών δραστηριοτήτων.
Η οικονομική της κατάσταση στις 30/6 διαμορφώθηκε ως εξής: Τα ίδια της κεφάλαια ήταν στα 21,4 εκατ. ευρώ (τα άυλα είναι μόλις 57 χιλ. ευρώ), όταν η κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται κοντά στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά της μετρητά, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές για τα δικαιώματα μειοψηφίας, είναι όσο και η κεφαλαιοποίησή της, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ!
Οπότε μένει να δούμε τι άλλο αγοράζουμε ΔΩΡΕΑΝ:

1. 3,7 εκατ. ευρώ (0,036 ευρώ/μετοχή) σε άμεσα ρευστοποιήσιμους χρηματοοικονομικούς τίτλους εσωτερικού και εξωτερικού,
2. Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Θήβα 500 KW(0,01 ευρώ/μετοχή),
3. Ξενοδοχείο boutique στον Ορνό της Μυκόνου (δυναμικότητα 8 σουίτες, οι οποίες θα διπλασιαστούν το 2019), που με βάση εκτιμήσεις άνετα αποτιμάται στα 4 εκατ. ευρώ (0,04 ευρώ/μετοχή).
4. Δευτερευούσης σημασίας είναι οι συμμετοχές σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών καζίνου σε κρουαζιερόπλοια και σε κατάστημα μαζικής εστίασης (Chicken Stories), κάποια μικρά ακίνητα, ενώ υπάρχει και μία απαίτηση 550 χιλ. ευρώ από θυγατρική (συντηρητικότατα όλα μαζί άλλο ένα 0,01 ευρώ/μετοχή).
5. Έσχατο, αλλά και σημαντικότερο είναι η ενδεχόμενη είσπραξη, άλλων 10 εκατ. ευρώ (στους μετόχους αντιστοιχούν λίγο λιγότερα από 9 εκατ. ευρώ, λόγω δικαιωμάτων μειοψηφίας, δηλ 0,09 ευρώ/μετοχή), σε περίπτωση που η ήδη πωληθείσα εταιρεία προώθησης τυχερών παιχνιδιών πετύχει κάποιους προσυμφωνημένους στόχους.

Ειδικότερα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, αναλύεται σε δύο διαφορετικούς στόχους (5 εκ.+ 5 εκ.) και σχετίζεται με το ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών για την χρήση 1/7/18-30/6/19 ή 1/7/19-30/6/20, σε σχέση με την χρήση 1/7/16-30/6/17.
Συνοψίζοντας, στα 12,5 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, κάποιος επενδυτής αγοράζει 12 εκατ. ευρώ καθαρά μετρητά και δωρεάν άλλα περίπου 9 εκατ. ευρώ σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία, ενώ είναι πιθανή και η είσπραξη άλλων 10 εκατ. (9 εκατ. για τους μετόχους)! Γίνεται εύκολα κατανοητό δηλαδή ότι έχουμε μία ήδη φτηνή μετοχή, της οποίας τα μεγέθη μπορούν να αλλάξουν δραματικά προς το καλύτερο, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μία καλύτερη εικόνα αναμένεται να έχουμε σε περίπου 4 μήνες, όταν θα ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα και θα δούμε τι έχει γίνει στο 2ο 6μηνο, ενώ ασφαλώς και θα υπάρχει ενημέρωση για το bonus επίτευξης στόχων των 10 εκατ. ευρώ.
 Ασφαλώς και οριστική άποψη θα διαμορφώσουμε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μηνου 2019 τον Σεπτέμβριο, καθώς θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι νέες δραστηριότητες και θα γνωρίζουμε τα ενδεχόμενα ποσά, που θα έχει εισπράξει η εταιρεία.
Ολοκληρώνοντας, οπωσδήποτε και η διοίκηση θα μπορούσε να συνδράμει στην βελτίωση του ισολογισμού με την απλή αποπληρωμή των 2 εκατ. ευρώ του δανεισμού, καθώς και της χρηματιστηριακής εικόνας της μετοχής, με δύο απλές κινήσεις: 1) reverse split, στα πρότυπα άλλων υγιών εταιρειών (ΕΛΒΕ και QUEST), προκειμένου να αναβαθμιστεί η μετοχή χρηματιστηριακά και 2) επιθετική εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο ήδη τρέχει (10% μετ. με όριο τα 0,1  ευρώ και 1 ευρώ, με ισχύ μέχρι 14/11/19).
 Όσον αφορά στο Buyback, είναι απορίας άξιον που δεν προχωρά η εταιρεία, η οποία αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργεί άμεσα υπεραξία για τους μετόχους της, όταν η μετοχή διαπραγματεύεται περίπου στο 60% της λογιστικής της αξίας (και πολύ χαμηλότερα στο 40%, σε περίπτωση είσπραξης των 10 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά μετρητά τότε να υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ) και όταν έχει ήδη αγοράσει το 2,2% των ιδίων μετοχών σε 8πλάσια τιμή (0,96 ευρώ).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης