Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτη καταστροφή στην Ινδονησία: Στους 281 οι νεκροί από το τσουνάμι - Περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες

Απόλυτη καταστροφή στην Ινδονησία: Στους 281 οι νεκροί από το τσουνάμι - Περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες
Στους 57 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι - Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών
(upd4) Τουλάχιστον 281 νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το τσουνάμι που έπληξε το Σάββατο τις ακτές των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας ύστερα από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανακ Κρακατόα.
Οι Αρχές εκτιμούν πως οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, καθώς σε 57 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων, αν και δυσκολεύονται να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές πολλές εκ των οποίων είναι τουριστικές.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από συνδυασμό υποθαλάσσιας κατολίσθησης που προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατάου και ένα παλιρροϊκό κύμα.



Eκατοντάδες σπίτια και άλλα μαγαζιά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές σε μία ακόμα καταστροφή το 2018, μετά τους σεισμούς στα νησιά Lombok και Sulawesi, αλλά και τους 200 νεκρούς από αεροπορικό δυστύχημα στη θάλασσα της Ιάβας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA, ζημιές έχουν υποστεί επίσης 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη, ενώ περισσότερο επλήγη από το τσουνάμι η Pandeglang.

Στο μεταξύ, οι  αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να αποφεύγει τις παραθαλάσσιες περιοχές, ειδικά στα στενά Sunda, όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο και ζητούν από όσους έχουν φύγει να μην επιστρέψουν, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησαν φαίνεται να υπάρχουν παντού χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αμάξια και πεσμένα δέντρα.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Joko Widodo, που θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί τον Απρίλιο του 2019 έγραψε στο Twitter ότι διέταξε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να σπεύσουν στην περιοχή για να αναζητήσουν θύματα και να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Jusuf Kalla,  είπε σε συνέντευξη τύπου ότι ο τραγικός απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί.
Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύει από τα χαλάσματα, τα αναποδογυρισμένα αμάξια και τα πεσμένα δέντρα, που έχουν φράξει πολλούς δρόμους.
Τα κύματα παρέσυραν τη σκηνή μίας συναυλίας, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας μουσικός, ενώ άλλοι αγνοούνται.

Indonesia: Sunda Strait tsunami death toll rises to 222
Πάντως, κάτοικοι σε παραθαλάσσιες περιοχές ανέφεραν ότι δεν παρατήρησαν προειδοποιητικά σημάδια μέχρι και λίγο πριν κύματα δύο μέτρων φτάσουν στην ακτή, ενώ οι  αρχές υποστηρίζουν ότι ήχησαν οι σειρήνες σε κάποιες περιοχές.
Στο μεταξύ, η Μαλαισία και η Αυστραλία δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.
ΤΣημειώνεται ότι το τσουνάμι προκλήθηκε αργά το Σάββατο 22/12 από υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία ήταν με τη σειρά της αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Κρακατόα.
Το φαινόμενο έγινε ακόμα πιο έντονο λόγω της υψηλής παλίρροιας που προκλήθηκε με τη σειρά της από την πανσέληνο.

Λέγεται επίσης ότι το τσουνάμι μπορεί να οφείλεται και σε μερική κατάρρευση του Κρακατόα.
Η αστάθεια της πλαγιάς ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει μία ταλάντωση που θα μετακινήσει έναν μεγάλο όγκο νερού, είναι σαν να ρίχνεις ένα σακί άμμου σε μία μπανιέρα με νερό.

Λέκκας: Η πιο επικίνδυνη μορφή τσουνάμι

Το τσουνάμι, που εκδηλώθηκε στον πορθμό Σούντα μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία (22-23/12) χαρακτηρίζεται από μία σπάνια σύμπλεξη γεωδυναμικών και αστρονομικών φαινομένων σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας,
Αρχικά μία μικρή έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά κέντρα στον κόσμο, το Κρακατόα, δρομολόγησε μία υποθαλάσσια κατολίσθηση στον πυθμένα, η οποία μετέθεσε τεράστιες ποσότητες ύδατος και προκάλεσε το τσουνάμι που έπληξε τις εκατέρωθεν ακτές του πορθμού.
«Το φαινόμενο ενισχύθηκε από την υψηλή στάθμη της θάλασσας λόγω παλίρροιας με παράλληλη εμφάνιση πανσέληνου.
Εκτιμάται ότι το ύψος του τσουνάμι ήταν 2 μέτρα και ενισχύθηκε κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της παλίρροιας», σημειώνει.
«Η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ή καν να ενεργοποιήσει τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης.
Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν έγκαιρα οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μετακινούν τεράστιους όγκους νερού στον πυθμένα της θάλασσας», επισημαίνει ο καθηγητής.
«Η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκφράζονται φόβοι ότι οι έντονες γεωδυναμικές διεργασίες στην περιοχή μπορούν να ενεργοποιήσουν τεράστιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με συνέπεια τη γένεση τσουνάμι με ύψος κύματος της τάξης των δεκάδων μέτρων.
Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας», αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:


Τουλάχιστον 62 είναι οι νεκροί στην Ινδονησία από τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα και την υποθαλάσσια κατολίσθηση, που ακολούθησε εξαιτίας του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Eκατοντάδες σπίτια και άλλα μαγαζιά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές σε μία ακόμα καταστροφή το 2018, μετά τους σεισμούς στα νησιά Lombok και Sulawesi, αλλά και τους 200 νεκρούς από αεροπορικό δυστύχημα στη θάλασσα της Ιάβας.
Οι αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να αποφεύγει τις παραθαλάσσιες περιοχές, ειδικά στα στενά Sunda, όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο και ζητούν από όσους έχουν φύγει να μην επιστρέψουν.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν, δείχνουν παντού χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αμάξια και πεσμένα δέντρα, ενώ τουλάχιστον ένας μουσικός σκοτώθηκε όταν το νερό πλημμύρισε τη σκηνή, όπου έδινε συναυλία μία μπάντα. Κάποιοι άλλοι αγνοούνται.

Οι μνήμες γύρισαν ακριβώς 14 χρόνια πίσω, στις 26 Δεκεμβρίου 2004, όταν ένα άλλο τσουνάμι μετά από μεγάλο σεισμό σκότωσε 226 χιλιάδες ανθρώπους σε 13 χώρες και 120 χιλιάδες στην Ινδονησία.
Η έκρηξη του Κρακατόα το 1883 είχε προκαλέσει επίσης 36 χιλιάδες θανάτους.
Η επαρχία Banten στην Ιάβα είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, αν και εφτά θύματα υπάρχουν και στο Lampung στη Σουμάτρα, όπου τα χαλάσματα δυσκολεύουν το έργο των σωστικών συνεργείων.
Εφτά νεκροί είναι και ανάμεσα στους 250 υπαλλήλους εταιρίας κοινής ωφέλειας που είχαν συγκεντρωθεί για γιορτή και πλάνα από την τηλεόραση έδειξαν τη στιγμή που τα κύματα παρασύρουν τη σκηνή, όπου τραγουδούσε το τοπικό ροκ συγκρότημα Seventeen.

H σκηνή είχε στηθεί πολύ κοντά στη θάλασσα και το νερό παρέσυρε όποιον βρισκόταν στο σημείο, τη ζωή του έχασε ο μπασίστας του συγκροτήματος, άλλοι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία ήταν με τη σειρά της αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Κρακατόα.
Το φαινόμενο έγινε ακόμα πιο έντονο λόγω της υψηλής παλίρροιας που προκλήθηκε με τη σειρά της από την πανσέληνο.
Λέγεται επίσης ότι το τσουνάμι μπορεί να οφείλεται και σε μερική κατάρρευση του Κρακατόα.
Indonesia warns residents to stay away from the coastline, saying the much-feared Child of Krakatau is still active
Η αστάθεια της πλαγιάς ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει μία ταλάντωση που θα μετακινήσει έναν μεγάλο όγκο νερού, είναι σαν να ρίχνεις ένα σακί άμμου σε μία μπανιέρα με νερό.
Το Κρακατόα είναι ενεργό ηφαίστειο μεταξύ Ιάβας και Σουμάτρας και έβγαζε ηφαιστειακή στάχτη και λάβα για μήνες πριν εκραγεί.
Η έκρηξή του το 1883 είχε, εξάλλου, ως αποτέλεσμα την ανάδυση ενός νησιού του Ανάκ Κρακατόα, στη θέση της περιοχής που χάθηκε με εκείνη την καταστροφή.
Το νησί εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1927 και μεγαλώνει έκτοτε.
Residents of Banten Province on the Indonesian island of Java inspected the damage to their homes on Sunday after the area was hit by a tsunami.
Κάτοικοι σε παραθαλάσσιες περιοχές ανέφεραν ότι δεν παρατήρησαν προειδοποιητικά σημάδια μέχρι και λίγο πριν κύματα δύο μέτρων φτάσουν στην ακτή.
Τα τσουνάμι από εκρήξεις ηφαιστείων είναι σπάνια και αυτή τη φορά δεν σημειώθηκε και κάποια σημαντική σεισμική δόνηση για να "προειδοποιήσει" ότι έρχεται τσουνάμι.
Η ηφαιστειακή στάχτη του Κρακατόα έφτασε σε ύψος 500 μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης