Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ζάκυνθος: 15,8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς

Ζάκυνθος: 15,8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς
το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί είναι 15,8 εκατ. ευρώ
Για τις δράσεις ενίσχυσης της σεισμόπληκτης Ζακύνθου ενημέρωσε ο περιφερειάρχης  Θεόδωρος Γαλιατσάτος που παραχώρησε συνέντευξη τύπου από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί είναι 15,8 εκατ. ευρώ και παρουσιάστηκε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2018 στην οποία εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ονομασία του έργου έχει τον τίτλο «Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις δημόσιες υποδομές από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο και το σύμπλεγμα των νήσων Στροφάδων».
«Η αποκατάσταση των κτιρίων θα γίνει σε δεύτερο χρόνο αλλά έχουν γίνει πολλά βήματα από την κυβέρνηση σε σχέση με την ελάφρυνση υποχρεώσεων οικονομικού χαρακτήρας ληξιπρόθεσμες οφειλές και τροποποιήσεις της νομοθεσίας ώστε να έχουν όλοι την ευχέρεια - χωρίς να πιέζονται από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησαν οι σεισμοί - και να ανταποκριθούν με αξιοπιστία.
Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό ζήτημα που συμπληρώνεται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης περιοχής που έρχεται τις επόμενες ημέρες και οι συμπολίτες μας θα λάβουν την απαραίτητη χορηγία και την διοικητική δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, προκειμένου να πάρουν την άδεια για την επισκευή των κτιρίων που έχουν βλάβες από τους σεισμούς.
Είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στους σεισμούς της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Ιθάκης, χρειάζεται όμως προσοχή γιατί πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εμπλακούν σε γραφειοκρατικό λαβύρινθο οι συμπολίτες μας.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να λειτουργήσει και στη Ζάκυνθο ένα γραφείο του ΤΑΣ που θα διευκολύνει τουλάχιστον για τα διαδικαστικά, για να μην αναγκάζονται οι σεισμόπληκτοι να πηγαίνουν στην Πάτρα όπου εδρεύει το ΤΑΣ» είπε ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος συμπλήρωσε πως έχει υποβληθεί το αίτημα για στήριξη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σεισμική δραστηριότητα και τις επιπτώσεις της.
Για τις ζημιές στο λιμάνι ο περιφερειάρχης είπε ότι έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών με τις υπηρεσίες του για την αποκατάσταση και το ίδιο το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τόσο για την καθίζηση του λιμανιού όσο και του δρόμου στην παραλία που υπέστη καθίζηση.
Το κόστος είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ και έχει διατυπωθεί δημόσια ότι θα διατεθεί και θα οριστικοποιηθεί με τις μελέτες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης