Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο α’ τρίμηνο 2019 ανακοινώνουν εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης NPEs 14 δισ. οι Alpha (8 δισ.) και Πειραιώς (5-6 δισ.) – Στόχος 2019 για τις τράπεζες μείωση 30 δισ.

Στο α’ τρίμηνο 2019 ανακοινώνουν εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης NPEs 14 δισ. οι Alpha (8 δισ.) και  Πειραιώς (5-6 δισ.) – Στόχος 2019 για τις τράπεζες μείωση 30 δισ.
Εάν προσμετρηθούν οι δράσεις όλων τραπεζών το 2019 ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα μειώσει τα NPEs κατά 30 δισ. ευρώ, που θα είναι η μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων στην ιστορία του
Η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στο α’ τρίμηνο του 2019 ανακοινώνουν εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης NPEs (δηλαδή προβληματικών ανοιγμάτων) με στόχο να τιτλοποιήσουν 13 -14 δισ. κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα η Πειραιώς θα πωλήσει 5-6 δισ. ευρώ NPEs στο Cerberus ή σε άλλο ενδιαφερόμενο fund και η Alpha Bank 8 δισ. προβληματικά δάνεια.
Ειδικά η Alpha σχεδιάζει να υλοποιήσει μείωση NPEs κατά 8 δισ. κατά τα πρότυπα της Eurobank, δηλαδή θα δημιουργήσει μία εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) όπου θα μεταφέρει 8 δισ. προβληματικά ανοίγματα.
Για τα 8 δισ. NPEs η Alpha θα δαπανήσει 1,3-1,4 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank έχει το χαμηλότερο coverage ratio, δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις περίπου 48%, όταν π.χ. για την Εθνική Τράπεζα είναι στο 60%.
Η Alpha όμως έχει 7,8 δισ. CET 1 και 2,6 δισ. κεφαλαιακό απόθεμα, οπότε μπορεί να υλοποιήσει το μοντέλο Εurobank χωρίς να αλλοιώσει σοβαρά την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Πρακτικά Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα μειώσουν τα NPEs κατά 21 δισ. ευρώ το 2019, αυτή η μείωση μεταφράζεται σε συνολικό περιορισμό των NPEs από 85 δισ. σε 64 δισ. ευρώ.
Χωρίς να προσμετράτε η Εθνική τράπεζα ή άλλα σχέδια μείωσης των NPEs.
Εάν προσμετρηθούν οι δράσεις όλων τραπεζών το 2019 ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα μειώσει τα NPEs κατά 30 δισ. ευρώ, που θα είναι η μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων στην ιστορία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης