Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δυσώδης και δύσβατος φαντάζει ο δρόμος προς τις κάλπες - Ακραία πόλωση για συσπείρωση των κομματικών στρατών

Δυσώδης και δύσβατος φαντάζει ο δρόμος προς τις κάλπες - Ακραία πόλωση για συσπείρωση των κομματικών στρατών
Στα άκρα οδηγούν το πολιτικό κλίμα κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία
Με την αυγή της νέας εκλογικής χρονιάς που διανύουμε αναδύθηκε έντονη «δυσοσμία» στο πολιτικό σκηνικό που περικλείει έντονες διεργασίες στα πολιτικά κόμματα, σενάρια σκοτεινών χειρισμών στο παρασκήνιο, υποθέσεις που τραυματίζουν το ήδη τραυματισμένο κύρος του πολιτικού κόσμου αλλά και την εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη.  
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα προμηνύει πως ο δρόμος μέχρι τις κάλπες θα είναι δύσβατος.
Οι πρωτοφανείς καταγγελίες του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και πλέον κατηγορούμενου στην υπόθεση Novartis Νίκου Μανιαδάκη ότι πιέστηκε από τη Δικαιοσύνη να κατονομάσει ως αποδέκτες χρηματισμού τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη, έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Οι καταγγελίες του έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ενώ όπως όλα δείχνουν επιταχύνεται η ανακριτική διαδικασία εις βάρος του με τις αρχές να κάνουν νέα έφοδο την Πέμπτη το πρωί στο σπίτι του.
Χωρίς αμφιβολία, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια της υπόθεσης, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει φουντώσει η πολιτική αντιπαράθεση.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατήγγειλε παραδικαστικό κύκλωμα και ανέβασε στα ύψη την αντιπαράθεση παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανειλημμένη υποχρέωση εκτός Ελλάδας καθώς συμμετείχε σε εκδήλωση του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας και ως εκ τούτου η επαφή του με την ελληνική πραγματικότητα ήταν σχετικά περιορισμένη.
Παρά ταύτα σε ένα tweet του χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πραγματική απειλή».
Ανάρτηση που διόλου τυχαία, ήταν γραμμένη τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα καθώς στην Πειραιώς πιστεύουν ότι μετά τις αποκαλύψεις που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πρέπει να διεθνοποιηθεί το ζήτημα που τίθεται σε σχέση με την δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα καθώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπονομεύει με όλες της τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών στη χώρα μας.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε μια γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και για ευθεία απειλή στη διάκριση των εξουσιών της χώρας.
Αναφέρθηκε εμέσως αλλά χαρακτηριστικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε και ο πρωθυπουργός να καλύπτει αυτόν τον υπουργό του.
Ούτε μπορεί, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από τη Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο το οποίο βαρύνεται με κατηγορίες ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει, υπονοώντας τον κ. Μανιαδάκη που αποτελεί το πρόσωπο των ημερών.
Με έκδηλη τη διάθεση ειρωνείας ήρθε η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο διακρίνει πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολύ ένταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε σχέση με την υπόθεση Novartis.
«Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας όπως στην υπόθεση της Siemens».
Μάλιστα το πρωθυπουργικό γραφείο συνιστά ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και όπως σημειώνει, επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Δύσοσμη» αντεπίθεση Μαξίμου εναντίον καταγγελιών ΝΔ για αντιδημοκρατικό κατήφορο

Με την υπόθεση Μανιαδάκη και γενικότερα την επαναφορά στο προσκήνιο του σκανδάλου Novartis, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να απαντήσει σε δύο «καυτά» ζητήματα που του προξενούν πολιτική φθορά.
Το ένα είναι η τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού και πρώην νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάτι που η ΝΔ θεωρεί ασυμβίβαστο και αντιδημοκρατικό και μάλιστα έθεσε το θέμα και στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την πρόσληψη του Μανώλη Πετσίτη με ιλιγγιώδεις απολαβές από εταιρεία συμφερόντων του υπόδικου τραπεζίτη Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος φέρεται να χρωστά και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο δημόσιο.
Ο κ. Πετσίτης αν και στη φορολογική του δήλωση αναφέρει τις απολαβές του μέχρι και το τελευταίο ευρώ είναι παιδικός φίλος και συμμαθητής του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ενώ φέρεται ως πρόσωπο που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου και έχει στενές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα σχετικά με τον κ. Πετσίτη  φαίνεται ότι η Πειραιώς ερευνά και το ενδεχόμενο να έχει κοινές δραστηριότητες που επηρεάζουν τις αποφάσεις του Μαξίμου με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτεμίου ο οποίος ελέγχεται για κοινά ταξίδια χωρίς προφανή σκοπιμότητα στη Βενεζουέλα πάλι με τον κ. Παππά.
Σύμφωνα με παλαιούς κοινοβουλευτικούς οι δικαστικές αυτές υποθέσεις και εκατέρωθεν καταγγελίες προσδιορίζουν και το πολιτικό κλίμα της πόλωσης εκτός ορίων με το οποίο ο τόπος οδηγείται στις κάλπες.
Είναι προφανές ότι οι δύο μονομάχοι επιδιώκουν έτσι να λιγοστέψουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Παρά ταύτα οι ίδιοι παλαιοί κοινοβουλευτικοί εκφράζουν απορία αν το κλίμα αυτό συμβαδίζει με την επιθυμία των πολιτών για συναίνεση και συζήτηση για συγκεκριμένες λύσεις στα καυτά οικονομικά προβλήματα και τα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης