Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο του Macron να επαναφέρει την ηρεμία στη Γαλλία, μέσω ενός εθνικού διαλόγου

Το σχέδιο του Macron να επαναφέρει την ηρεμία στη Γαλλία, μέσω ενός εθνικού διαλόγου
O εθνικός διάλογος θα αποτελέσει το θεμέλιο για νέα μέτρα και νομοσχέδια που θα θεσπιστούν από τον Απρίλιο του 2019
Μετά από σχεδόν δύο μήνες βίαιων διαδηλώσεων και δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικές περικοπές προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία σε ολόκληρη τη Γαλλία, η κυβέρνηση του Emmanuel Macron βασίζεται σε μια τεράστια, δυνητικά επικίνδυνη δημόσια συζήτηση για να διατηρήσει την προεδρία του εν ηρεμία, όπως παρατηρεί το Bloomberg.
Οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν τις τηλεοπτικές εκπομπές της Κυριακής (6/1) να προωθήσουν το σχέδιο του Macron για τρεις μήνες συζητήσεων σε δημοτικές αίθουσες και σε απευθείας συνδέσεις σχετικά με την οικολογία, τους φόρους, την ιθαγένεια και τη δημοκρατία και την οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών.
Ο εθνικός διάλογος θα αποτελέσει το θεμέλιο για νέα μέτρα και νομοσχέδια που θα θεσπιστούν από τον Απρίλιο του 2019.
«Πιστεύω βαθιά ότι μία μεγάλη συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος να ξαναγυρίσουν οι Γάλλοι και να επιστρέψουν  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
Οι συζητήσεις, που σχεδιάζει ο Macron είναι μια επικίνδυνη άσκηση που πιθανώς θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία.
Εάν διαπιστωθεί ότι αγνοεί τις επιθυμίες των πολιτών, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω οργή.
Αλλά ο Macron είναι επίσης αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να μην ανατρέψει όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.
Η διαδικασία έρχεται σε κρίσιμη στιγμή στην πενταετή θητεία του Γάλλου προέδρου, η οποία ξεκίνησε με μια αναταραχή μη δημοφιλών οικονομικών αναθεωρήσεων.
Η διαμαρτυρία για τους φόρους από τα «κίτρινα γιλέκα» και άλλα θέματα έχουν δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και έχει ήδη αναγκάσει τον Γάλλο ηγέτη να στραφεί σε φορολογικές πολιτικές που θα αποδειχθούν δαπανηρές για τα δημόσια οικονομικά.
Οι επόμενες μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει ο Macron περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το κράτος πρόνοιας, καθώς και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
«Κινούμαστε γρήγορα αλλά σήμερα διαπιστώνουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Muriel Penicaud στην τηλεόραση BFM.
«Οι πολίτες μας δεν θέλουν μόνο να κάνουμε πράγματα γι 'αυτούς, θέλουν να κάνουμε τα πράγματα μαζί τους», πρόσθεσε.
Περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας το Σάββατο (5/1) για την όγδοη εβδομάδα των λεγόμενων διαμαρτυριών των «κίτρινων γιλέκων».
Ενώ οι διαδηλωτές ήταν κυρίως ειρηνικοί, μια μικρή ομάδα έσπασε την είσοδο στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Benjamin Griveaux.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης