Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερές προοπτικές για Ευρωζώνη το 2019 - Υγιής ανάπτυξη, μείωση χρέους

Moody's: Σταθερές προοπτικές για Ευρωζώνη το 2019 - Υγιής ανάπτυξη, μείωση χρέους
Σταθερές χαρακτηρίζει η Moody's τις προοπτικές για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών - μελών της Ευρωζώνης το 2019
Σταθερές χαρακτηρίζει η Moody's Investors Service τις προοπτικές για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών - μελών της Ευρωζώνης το 2019, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή θα παραμείνει «υγιής» και το συνολικό δημόσιο χρέος καταγράφει μια ελαφριά μείωση.
Όπως αναφέρει η Moody’s σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (8/1/2019), οι περισσότερες δράσεις αξιολόγησης το 2018 ήταν θετικές και, σήμερα, 15 χώρες της Ευρωζώνης έχουν σταθερές προοπτικές αξιολόγησης, ενώ τέσσερις έχουν θετικές.
Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 2007, κανένα κράτος της Ευρωζώνης δεν έχει αρνητικές προοπτικές.
«Αν και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί το 2019, στο 1,9% θα παραμείνει αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει την πίστωση», δήλωσε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος της Moody's.
«Ωστόσο, οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν τους σημαντικότερους εξωτερικούς καθοδικούς κινδύνους για τις θετικές μακροοικονομικές συνθήκες που παρατηρούμε για τη ζώνη του ευρώ φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αβεβαιότητα γύρω από μια πιθανή κλιμάκωση του προστατευτισμού και οι αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που προκύπτουν από τον πολιτικό κατακερματισμό θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο κλίμα όσο και στις επενδύσεις.
Παρά τη σύγκλιση ανάμεσα στις ΗΠΑ («Aaa» σταθερό outlook) και την ΕΕ («Aaa» σταθερό) τον Ιούλιο του 2018, η πιθανότητα περαιτέρω αμερικανικών δασμών σε οχήματα και εξαρτήματα παραμένει κίνδυνος.
Όπως σημειώνει η Moody’s, η Γερμανία («Aaa» σταθερό) και η Σλοβακία («Α2» θετικό) θα είναι οι πιο εκτεθειμένες λόγω του ανοίγματος των οικονομιών τους.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit παραμένει υψηλή.
Τα κρατικά αξιόχρεα που είναι πιο εκτεθειμένα σε μια έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφφωνία, λόγω εμπορικών και χρηματοοικονομικών δεσμών, είναι εκείνα της Ιρλανδίας («A2» σταθερό), του Βελγίου («Aa3» σταθερό), της Ολλανδίας («Aaa» σταθερό), της Κύπρου («Ba2» σταθερό) και της Μάλτας («A3» θετικό).
Όπως αναφέρει η έκθεση, εντός της Ευρωζώνης, ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός συνεχίζει να αλλάζει τις παραδοσιακές κοινοβουλευτικές ισορροπίες.
Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και περιορίζει τις προοπτικές ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης σε κρίσεις.
Όπως συνεχίζει η Moody's, περίπου τα μισά κράτη της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν δημοσιονομικά ελλείμματα το 2019 και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα του μπλοκ θα διευρυνθεί ελαφρώς στο 0,9% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, ενώ το δημόσιο χρέος της περιοχής θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά, στο 84% του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Το υψηλό δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις στην αξιολόγηση ορισμένων αξιόχρεων κρατών της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καταλήγει η έκθεση της Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης