Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπάρχουν οι 151 και για την ψήφο εμπιστοσύνης του Τσίπρα; - Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων): Όχι στις Πρέσπες, ναι στην κυβέρνηση

Υπάρχουν οι 151 και για την ψήφο εμπιστοσύνης του Τσίπρα; - Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων): Όχι στις Πρέσπες, ναι στην κυβέρνηση
Η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα δεδηλωμένης αν περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων
Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 θετικές ψήφους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και σίγουρο, εφόσον οι 4 του Ποταμιού δεν κάνουν στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή και δεν υπαναχωρήσουν από τις έως σήμερα διατυπωμένες θέσεις και δεσμεύσεις τους.
Ότι δεν θα περάσει στη Βουλή μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ θα πρέπει και αυτό να θεωρείται δεδομένο και σίγουρο καθώς οι Π. Καμμένος και ΑΝΕΛ έχουν δεσμευτεί πως ανεξάρτητα από την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση, δεν θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το εάν όμως η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει τους 151 βουλευτές που θα πουν «ναι» στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είναι κάτι που όχι μόνο σίγουρο και δεδομένο δεν θα πρέπει να θεωρείται, αλλά μάλλον απίθανο.
Αν και μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έσπευσε να διαμηνύσει πως έχει τους 151 για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία.
Τα νέα σενάρια πυροδότησαν οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εάν ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, θα τη στηρίξει.

Σαρίδης: Θα στηρίξω την κυβέρνηση, όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Σαρίδης κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως θα πράξουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.
«Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα δεδηλωμένης και θα πρέπει να απευθυνθεί στη Βουλή και να επιχειρηματολογήσει για τα θετικά νομοθετήματα τα οποία θα πρέπει να φέρει στον πολιτικό της χρόνο, ποια είναι αυτά και αν θα είναι χρήσιμη.
Η κυβέρνηση λέει ότι έχει έτοιμα να φέρει πέντε νομοσχέδια και αυτά όπως ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής χαρακτηρίζονται από θετικό πρόσημο, όπως π.χ. οι 120 δόσεις και ο νέος νόμος Κατσέλη.
Εάν η κυβέρνηση πείσει ότι χρειάζεται 3-4 μήνες διορία για να μπορέσει να υλοποιήσει το νομοθετικό της έργο και να βοηθηθούν στο σύνολο τους οι Έλληνες πολίτες εσείς πιστεύετε ότι είναι πολλοί εκείνοι που θα αλλάξουν την ψήφο τους από θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες;» διερωτήθηκε ο κ.Σαρίδης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο η οικονομία, άλλο ένα εθνικό θέμα».
«Πιστεύω ότι οι κομματικές γραμμές έχουν καταστρέψει αυτόν τον τόπο» είπε ο κ.Σαρίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι υπερψήφισε τον προϋπολογισμό «γιατί ήταν ο πρώτος που γράφτηκε από ελληνικά χέρια, γιατί έδωσε λίγα αλλά τα περισσότερα από ό,τι έδωσαν οι τελευταίοι 8 μνημονιακοί προϋπολογισμοί και γιατί διαφαίνεται ότι η οικονομία στέκεται δειλα δειλά στα πόδια της».
«Ο βασικός λόγος όμως ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα φέρει πρόταση νόμου που αφορά πάνω από 1 εκατ. πολίτες για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας» τόνισε ο κ.Σαρίδης, ο οποίος ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί πρόταση για υπουργοποίηση απάντησε ότι «ούτε η κυβέρνηση έχει ανάγκη τον Σαρίδη ούτε εγώ την κυβέρνηση».
Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Σαρίδης διευκρίνισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν αυτή ζητηθεί πριν έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως είπε ο κ. Σαρίδης, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών,  η κυβέρνηση "θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζητεί την ψήφο του κοινοβουλίου, οι οποίοι προφανώς είναι το νομοθετικό της έργο και -όπως είπε- εάν πείσει θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης".

Υπάρχουν οι 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης;

Η τοποθέτηση αυτή του κ.Σαρίδη πυροδοτεί νέα σενάρια και νέους υπολογισμούς, αυτήν την φορά για το εάν υπάρχουν οι 151 σε περίπτωση που ο κ.Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, άρα του υπολείπονται 6 θετικές ψήφοι για να φτάσει στον μαγικό αριθμό των 151.
Μια θετική ψήφο μπορεί να προσδοκά από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα αλλά και από τον κ.Σαρίδη, όπως προκύπτει από τις σημερινές του δηλώσεις.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα παραμένουν εξόχως περιπλεγμένα.
Οι 4 του Ποταμιού που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης με μόνη πιθανότατα εξαίρεση, τον κ.Δανέλλη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές δημόσια πως δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύνολο 148 βουλευτές.
Δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται κανείς άλλος διαθέσιμος από ΝΔ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητους βουλευτές να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μόνη πιθανή δεξαμενή είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι ωστόσο θα έχουν μόλις αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αίροντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν.
Εκτός και εάν βρεθούν 3 από τους συνολικά 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή.
Ένας πιθανός είναι ο κ.Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει πει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραδώσει την έδρα του, αν και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Οι άλλες δύο θετικές ψήφοι μπορούν να βρεθούν από τους Κουντουρά, Κόκκαλη, Ζουράρη, οι οποίοι και αυτοί ανεξάρτητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλουν την πτώση της κυβέρνησης.
Το πόσο μακριά όμως είναι διατεθειμένοι να το πάνε και να συγκρουστούν με τον Π.Καμμένο θα φανεί και από αυτά που θα ειπωθούν και θα αποφασιστούν στις προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης