Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για το μεταναστευτικό με αντάλλαγμα το shutdown πρότεινε ο Trump

Συμφωνία για το μεταναστευτικό με αντάλλαγμα το shutdown πρότεινε ο Trump
Απέρριψαν οι Δημοκρατικοί την πρόταση Trump
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump πρότεινε μία συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία περιλαμβάνει προσωρινή προστασία για τους μετανάστες, προκειμένου να σταματήσει το shutdown του ομοσπονδιακού κράτους, που καλά κρατεί εδώ και 29 μέρες στο αμερικάνικο δημόσιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Aν και εμμένει στο αίτημά του για χρηματοδότηση 5,7 δισ. δολ. για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να ασκήσει πίεση στους Δημοκρατικούς, απευθυνόμενους στους μετανάστες που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Έτσι, πρότεινε να δοθούν προσωρινά δικαιώματα και προσωρινές άδειες παραμονής σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να απελαθούν από τις ΗΠΑ, ζητώντας ως αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για το συνοριακό τείχος, πρόταση που οι Δημοκρατικοί απέρριψαν αμέσως.
Aπό τον Λευκό Οίκο, ο D. Trump  σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, επιχείρησε να «τεθεί τέλος στο αδιέξοδο» για την ψήφιση του προϋπολογισμού, που έχει οδηγήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε μερική αναστολή λειτουργίας για 29 μέρες, αφήνοντας 800.000 εργαζόμενους απλήρωτους, ενώ εμφανίστηκε ανένδοτος στην αξίωσή του το ποσό των 5,7 δις. για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό να συμπεριληφθεί.
Ο Trump πρότεινε τριετή προστασία για 700.000 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά, τους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), αλλά και στους μετανάστες που έχουν λάβει  καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) - πρόκειται για μία άλλη ομάδα μεταναστών.
Έτσι, ο Trump δήλωσε ότι "είμαι εδώ για να βάλω ένα τέλος στο μερικό shutdown και να επιλύσω την κρίση στα νότια σύνορά μας".
Αλλά η προστασία που τους προσφέρει απέχει πολύ από τη διαδικασία που ζητούν οι Δημοκρατικοί, έτσι ώστε να αποκτήσουν την αμερικάνικη υπηκοότητα οι Dreamers.
Σε δήλωσή του μετά την τοποθέτηση του Αμερικάνου προέδρου, ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConell τη χαρακτήρισε το σχέδιο "μία τολμηρή λύση για να ξανανοίξει η κυβέρνηση, να διασφαλιστούν τα σύνορα και να γίνουν τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ζητημάτων".
Η Γερουσία θα περάσει, μάλιστα, την πρόταση Trump την προσεχή εβδομάδα.
Οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι συζήτηση για τη διασφάλιση των συνόρων μπορεί να γίνει μόνο αν η κυβέρνηση ξανανοίξει.
Ο γερουσιαστής Chuck Schumer είπε, μάλιστα, ότι "το να δώσουμε κάποια προστασία με αντάλλαγμα το τείχος είναι ένας συμβιβασμός που παραπέμπει σε καθεστώς ομηρίας".
Πριν ακόμα κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση ο Trump, η Nancy Pelosi είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει το σχέδιό του απαράδεκτο και να προεξοφλήσει ότι δεν θα περάσει από τη Γερουσία.
Περίπου το 1/4 της αμερικάνικης κυβέρνησης βρίσκεται υπό μερική αναστολή λειτουργίας από τις 22 Δεκεμβρίου 2018 και 800.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τότε.
Ο Trump αρνήθηκε να νομοθετήσει για την άρση του shutdown, αν δεν λάβει χρηματοδότηση 5,7 δισ. δολ. για την ανέγερση του τείχους που υποστηρίζει ότι θα προστατέψει τη χώρα από παράνομους μετανάστες.
Το συνολικό κόστος ενός τέτοιου έργου ανέρχεται, εξάλλου, στα 24 δισ. δολ. και ο Trump ζήτησε επιπλέον 782 εκ. δολ. για να προσλάβει ακόμα 2.750 συνοριοφύλακες και άλλα 563 εκ. δολ. για να προσλάβει 75 νέους δικαστές για μεταναστευτικά θέματα.
Ο αντιπρόεδρος Mike Pence ισχυρίστηκε πως οι νέες παροχές προς τους Dreamers γίνονται μετά από συζητήσεις και με τους Δημοκρατικούς.
Και ότι οι Δημοκρατικοί θα δεχτούν πιέσεις για να συναινέσουν στη συμφωνία του Trump, που δεν συνιστά, ωστόσο, σε καμία περίπτωση αμνηστία προς τους Dreamers.
Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό προσωπάρχη της αμερικανικής προεδρίας, Mick Mulvaney, το τραπέζι παραμένει και η κήρυξη έκτακτης ανάγκης, αν και δεν είναι η πρώτη επιλογή του Trump.
To καθεστώς προσωρινής προστασίας δίνεται σε πολίτες από χώρες που υπάρχουν συγκρούσεις φυσικές καταστροφές και διώξεις.
Οι συγκεκριμένοι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν και να δουλέψουν για ένα προκαθορισμένο διάστημα στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Trump προβληματίζεται με το συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας και θέλει να το ανακαλέσει για μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Αϊτή και την Ονδούρα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικάνων κατηγορεί τον Trump για το shutdown, που είναι το 19ο στη σειρά από το 1970.
Τα περισσότερα ήταν σύντομα, ενώ αυτό δεν επηρεάζει τα 3/4 του αμερικάνικου δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Άμυνας, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης