Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Η «ακτινογραφία» της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ - Επιφυλακτικοί οι οικονομολόγοι

tags :
FAZ: Η «ακτινογραφία» της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ - Επιφυλακτικοί οι οικονομολόγοι
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η παραοικονομία, η διαφθορά και η υψηλή ανεργία
Μετά από πολλά χρόνια εκατέρωθεν κατηγοριών, μια από τις σοβαρότερες συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη οδεύει επιτέλους προς επίλυση, αναφέρει εκτενές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία βάζει πλώρη για ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Προχωρώντας σε μια «ακτινογραφία» της ευρωπαϊκής, κυρίως, προοπτικής της ΠΓΔΜ, η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ οι οικονομολόγοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί. ‘Το 2025 είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προσέγγιση, εάν σκεφτεί κανείς πόσο διήρκεσε η διαδικασία με την Κροατία», σχολιάζει ο Γκούντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην RBI Research της Βιέννης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η παραοικονομία, η διαφθορά και η υψηλή ανεργία.
Όσον αφορά όμως τους δείκτες ευημερίας, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν θεωρητικά έτοιμη προς ένταξη ήδη το 2020», επισημαίνει ο ειδικός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταδίδει η Deutsche Welle, η οικονομία της χώρας δεν παρουσιάζει μεγάλες ανισορροπίες.
«Ούτε το κράτος, αλλά ούτε και η ιδιωτική οικονομία είναι υπερχρεωμένα ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μετριοπαθές.
Μετά τους μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 λόγω της παρατεταμένης ακυβερνησίας, η Παγκόσμια Τράπεζα κατέγραψε για το 2018 2,5% ενώ για το 2019 και 2020 προβλέπει 2,9% και 3,2% αντίστοιχα.
Ενόψει της συμφωνίας με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών. ‘Ανακηρύσσουμε το 2019 σε έτος της οικονομίας', είπε στα Σκόπια», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης