Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα της τρέχουσας αξιολόγησης

Τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα της τρέχουσας αξιολόγησης
Ακάθεκτο συνεχίζει την προσπάθεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα καταβάλει η κυβέρνηση στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που θα έχει με τους δανειστές.
Για τα δύο αυτά ζητήματα, μολονότι μπήκαν για ακόμη μία φορά χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η σύγκλιση δεν κατέστη εφικτή.
Ετσι, τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτών αναχώρησαν, χθες, από την Αθήνα με την εκτίμηση ότι τα εδάφια της νέας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα που έχουν μείνει ανοιχτά θα κλείσουν το επόμενο διάστημα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσει τον κατάλογο με τις 16 εκκρεμότητες που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, και με «όχημα» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισπράξει κέρδη 750 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που απεκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Θα πρέπει στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν να υπάρχουν θετικές αναφορές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ στην ίδια ρότα θα πρέπει να κινηθεί και η έκθεση του ΔΝΤ που θα εκδοθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Σκοπός και των δύο εκθέσεων είναι να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ της ίδιας φιλοσοφίας ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσαν θεσμοί και ΔΝΤ, που απέπνεαν αισιοδοξία για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, τη μείωση της άμεσης φορολογίας και της δημιουργίας περισσότερου δημοσιονομικού χώρου για κοινωνικές δαπάνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η ανάπτυξη για το 2019 προβλέπεται να φτάσει στο 2,4% έναντι 2,5% που είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς.
Η ανάπτυξη για το 2018 τοποθετείται στο 2,1%.
Από την άλλη, όμως, δεν παύει να υπάρχουν και τα ρίσκα, αφού σύμφωνα με το Ταμείο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο εκλογικό 2019 είναι πολλές.
Μόνο από τις συνεχιζόμενες δικαστικές αποφάσεις ο κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής είναι μεγάλος.
Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις που αφορούν δώρα, επιδόματα και συντάξεις προ του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για το δυνητικό κόστος όλων των δικαστικών προσφυγών και τον επιμερισμό του σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικός αξιωματούχος επιχείρησε χθες να καθησυχάσει τα πράγματα με τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να αναφερθεί στο κόστος των αποφάσεων.
Το μόνο το οποίο ανέφερε είναι ότι το θέμα συζητήθηκε με τους δανειστές όπου εξετάστηκαν διάφορα σενάρια αντιμετώπισης.
Στα εργασιακά, το ΔΝΤ συνιστά «μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αμβλυνθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση», μετά δε την κυβερνητική πρόθεση για τη θεσμική κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης στα κατώτατα ημερομίσθια, αφού κυβέρνηση και θεσμοί παρά τις ατέρμονες συζητήσεις δεν κατάφεραν να συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης.
Η ελληνική πλευρά θα ήθελε μία αύξηση κοντά στο 10%, όταν οι πιστωτές θεωρούν υπερβολή ακόμη και το 7,5%.
Αν δεν αλλάξει κάτι στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στην αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 8,5%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης