Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη - Νοτοπούλου: Δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη - Νοτοπούλου: Δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία
O δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Γ. Μπουτάρης, πρότεινε να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη
Eκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο επίκεντρο αυτής βρέθηκε η καταστροφή προ ημερών  του μνημείου για το Εβραϊκό Νεκροταφείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ και τα τέσσερα περιστατικά βανδαλισμού του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Κατ. Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το αυγό του και κυκλοφορεί με τις θανατηφόρες συμμορίες του, εδώ και χρόνια.
Βανδαλίζει, προπηλακίζει, δολοφονεί.  
Η αλλοτινή σιωπή απέναντι στο σύνθημα "Οι Εβραίοι φταίνε για όλα", η απάθεια που ταΐζεται με αστεϊσμούς τάχα μου απενοχοποιημένους, η αδιαφορία απέναντι στην επικίνδυνη άγνοια, αυτά είναι τα σκοτάδια των ατομικών και συλλογικών υπονόμων στα οποία σέρνεται η πανούκλα του φασισμού.
Αυτά είναι το εκτροφείο του νέο-ναζισμού».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι  «δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία Ολοκαυτώματος.
Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι που αρχίζει και γίνεται εφιάλτης για την πόλη μας.
Η επανειλημμένη βεβήλωση αυτού του μνημείου προκαλεί αβάσταχτο πόνο και πρέπει να ταρακουνά την κοινωνία μας.
Γιατί κάθε τέτοιο μνημείο είναι ο πανάγιος τάφος της Ανθρωπότητας.
Γι’ αυτό η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών, ούτε καν μόνο των μαρτύρων που ζουν ακόμη.
Είναι το δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη».
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προωθούνται για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, τόνισε ότι «η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας θα θυμίζει για πάντα το Μαύρο Σάββατο της Θεσσαλονίκης», ενώ «το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα ξεπληρώνει με ειλικρίνεια το χρέος στις εκατόμβες των θυμάτων -χώρος σπουδής και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες» και «στο πάρκο μνήμης, εκεί όπου ξεκίνησε η οδύνη της ανθρωπότητας θα καρποφορήσει αγάπη και ομόνοια».
Σημείωσε ότι σε σύσκεψη των φορέων της πόλης προ ημερών στο ΥΜΑΘ «ζητήσαμε την άρση διαγραφής από τα μητρώα των εκτοπισθέντων και εξοντωθέντων στα Ναζιστικά στρατόπεδα Θεσσαλονικέων Εβραίων, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανταποκριθήκαμε, με αυτό τον τρόπο, στο αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε ηθικά τη μνήμη των συνανθρώπων μας».
Όπως είπε,  «η σύσκεψη εκείνη επιθυμούμε  να αποτελέσει μια αρχή για την αποκατάσταση της μνήμης των Εβραίων συμπολιτών μας.
Η  διαγραφή τους αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα αγκάθι στη συλλογική μνήμη, αλλά και ανοικτή πληγή  στην ψυχή των απογόνων τους».
Ακόμη, η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι «σήμερα χρειαζόμαστε ένα ενιαίο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο ενάντια στον αναδυόμενο εθνικισμό.
Για να μην ξαναγίνει η Ευρώπη η "σκοτεινή ήπειρος", "το λίκνο της βαρβαρότητας". Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ο αγώνας τη μνήμης ενάντια στη λήθη, διασφαλίζει αυτήν ακριβώς την προοπτική».

Πρέσβης Ισραήλ: Ευθύνη μας να θυμόμαστε

Η πρέσβης του Ισραήλ Ίριτ Μπεν Άμπα, αφού πρώτα τόνισε πως «είμαστε σοκαρισμένοι από την είδηση της καταστροφής του μνημείου στο Πανεπιστήμιο, που πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κοινότητες της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας», αναφέρθηκε στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στο έλλειμμα παιδείας.
Όπως σημείωσε  «οι αρνητές του Ολοκαυτώματος γίνονται δημοφιλείς, ο αντισημιτισμός αυξάνεται πάλι στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Το κόμμα στη AfD στη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, αντανακλούν την πολύ πρόσφατη ιστορία».
Η ίδια επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN σε ευρωπαϊκές χώρες,  όπου μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι γνωρίζουν «πολλά» για το Ολοκαύτωμα και τόνισε ότι «για να προλάβουμε το να μην ξαναγίνει το κακό, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε τι έγινε, η ευθύνη μας είναι να θυμόμαστε και να καταλάβουμε πώς έγινε το χειρότερο έγκλημα στην ιστορία».

Τι ανέφεραν Τζιτζικώστας και Μπουτάρης

 
«Σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων και αναταράξεων όπου ο φόβος για τον άλλο, τη μισαλλοδοξία, ο βίαιος εξτρεμισμός, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απήχηση, είναι χρέος μας σήμερα να θυμηθούμε, αλλά και να δείξουμε πού μπορεί να φτάσει το τυφλό μίσος για το "διαφορετικό", πού οδήγησε ο ναζισμός και τι μπορεί να προκαλέσει η αδιαφορία απέναντι στα εγκλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας.
Κατά τον ίδιο,  «είναι ευθύνη κάθε δημοκρατικής ελεύθερης πολιτισμένης κοινωνίας να δώσει στην ιστορική αλήθεια και τη μνήμη τον χώρο και τον τρόπο να αποκαλυφθεί, να διαδοθεί και να διατηρηθεί.
Αυτό τον σπουδαίο στόχο, την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς των Εβραίων έχει το Μουσείο Ολοκαυτώματος που κατασκευάζεται στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Ένα όραμα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που γίνεται πραγματικότητα και θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση και την ιστορική έρευνα.
Πάνω από όλα θα είναι φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και στις οικογένειές τους.
Μια ασπίδα γνώσης για όλους εμάς του κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τους επισκέπτες μας και ιδιαίτερα για τους νέους.
Για να γνωρίσουμε όλα όσα έγιναν και όσα δεν πρέπει να ξαναγίνουν, όσα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναγίνουν. Ποτέ ξανά».
 «Μόνο όταν ξέρεις το παρελθόν σου μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Γ. Μπουτάρης.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρότεινε να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη.

Σαλτιέλ: Το μίσος και ο ρατσισμός βρίσκονται στο παρόν


Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, τόνισε μεταξύ άλλων πως «σήμερα οφείλουμε να επαναφέρουμε τα γεγονότα στη μνήμη μας ως σημεία εκκίνησης σοβαρού προβληματισμού.
Κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα η νέα γενιά οφείλει να γνωρίζει όχι μόνο αριθμούς και τοπωνύμια, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό. Οφείλει να προβληματίζεται και να είναι έτοιμος να αντιδράσει».
Ο Δαυίδ Σαλτιέλ, εξέφρασε ανησυχία για την παγίωση των υψηλών ποσοστών που λαμβάνουν ακροδεξιοί εθνικιστικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη, λέγοντας πως «δεν είναι εφήμερη εικόνα αλλά παγιωμένη πραγματικότητα».
Ανέφερε δε ότι «σε ένα διάστημα ενός έτους ένα μνημείο που δημιουργήθηκε από την πόλη για να τιμήσει μνήμη θυμάτων, αλλά και ταυτόχρονα να στέκεται ως υπόμνηση για τις ολέθριες συνέπειες, βεβηλώθηκε τέσσερις φορές».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης