Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η στήριξη του κόσμου της εργασίας είναι επιλογή της κυβέρνησης

Σ. Φάμελλος: Η στήριξη του κόσμου της εργασίας είναι επιλογή της κυβέρνησης
Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε δηλώσεις του στο News 247 88.6 FM ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για όλους και όλες, μετά από 10 χρόνια λιτότητας και μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης στην αγορά ανέφερε ότι "από τη θεσμική εκπροσώπηση του εμπορικού κόσμου υπάρχει θετική στάση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ειδικά από τους μικρομεσαίους, διότι καταλαβαίνουν ότι θα αυξηθεί η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων και θα υπάρχουν δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία".
Σε ερώτηση για το εάν η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ενδέχεται να επηρεάσει την μαύρη εργασία απάντησε ότι "η κυβέρνηση πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη πάρει μέτρα ενίσχυσης των δομών ελέγχου της εργασίας και πρόληψης της εισφοροαδιαφυγής και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δείχνουν σοβαρή μείωση της μαύρης εργασίας σε τομείς υψηλού ρίσκου κάτω από το 10%, σε σύγκριση με πάνω από 20% που βρήκαμε το 2014, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι από το συγκεκριμένο Σώμα και η επιβολή υψηλών προστίμων".
Σχετικά με την ελάφρυνση όλων των συντελεστών της επιχειρηματικής δραστηριότητας επεσήμανε το γεγονός ότι η φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών έχει και αυτή μειωθεί από το Δεκέμβριο του 2018 κατά 1%, και θα εξακολουθήσει να μειώνεται και για τα επόμενα έτη, με επιπλέον μείωση 1% ανά έτος.
"Υπάρχει μία συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης σε ζητήματα φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, αλλά και οι επιστήμονες επαγγελματίες έχουν ήδη μείωση κατά 33% στις ασφαλιστικές τους εισφορές, εφόσον το 20% των αμοιβών μειώθηκε στο 13% , όπως μείωση υπάρχει και στις εισφορές εφάπαξ και επικουρικού", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και του υποκατώτατου κατά 27%, σημείωσε ότι "η ΓΣΕΕ όταν έπρεπε να αντιδράσει για τις ισχυρές μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων και του περιορισμού των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δεν το έκανε.
Αντίθετα, έβαζε πλάτη στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.
Δυστυχώς, η στάση της διοίκησης της ΓΣΕΕ υποβαθμίζει το ρόλο και την αξιοπιστία ενός τριτοβάθμιου συλλογικού οργάνου, ακόμα μία φορά.
Διότι, είναι υποκρισία να μη βλέπουμε αυτή την σημερινή, πολύ μεγάλη αλλαγή, και να υπηρετούμε περισσότερο τις κομματικές μας ταυτότητες, παρά τους συνδικαλιστικούς μας φορείς.
Κάποια συνδικαλιστικά όργανα έχουν ταυτοτική σχέση με τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και θα κριθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους".
"Εμείς, ως κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για όλους τους Έλληνες", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ προσθέτοντας ότι "αυτή τη στιγμή είναι εμφανές ότι χρειάζεται η στήριξη του κόσμου της εργασίας και από την πλευρά της πολιτείας.
Η στήριξη του κόσμου της εργασίας είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Από τη μεριά μας, προχωρήσαμε στην σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια και τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015".
Τέλος, σε ερώτηση για τη συνεργασία με την κεντροαριστερά ενόψει των ευρωεκλογών, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι η ουσία της πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται στην κοινή πρόταση και προς το χώρο της οικολογίας και προς το χώρο των σοσιαλιστών, ώστε να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη, με δύο πυλώνες-στόχους: την Ευρώπη της δημοκρατίας και του διαφωτισμού, της εργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης,  κόντρα στην ακροδεξιά και το ρατσισμό.
"Αυτό είναι το στοίχημα", επεσήμανε.
"Διότι, σήμερα, η Ευρώπη κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τους πολίτες της και να χαρακτηριστεί ως ένα κλειστό ιερατείο των αριθμών και των τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, εχθές, στην εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη κατατέθηκε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την ένδειξη και την απόδειξη αυτού του προοδευτικού μετώπου για μία καλύτερη Ευρώπη και μία καλύτερη Ελλάδα.
Αυτό μπορεί να γίνει και με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο προγράμματος.
Το ευρωψηφοδέλτιο, λοιπόν, θα πρέπει να έχει αναφορά σε αυτό το προοδευτικό μέτωπο και στο κοινωνικό πεδίο και στα πρόσωπα. Την ίδια πρόταση την καταθέτουμε και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Και είναι μια πρόταση που απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης