Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Χωρίς μνημόνιο θα είχαμε Grexit

Regling: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Χωρίς μνημόνιο θα είχαμε Grexit
Ο επικεφαλής του ESM επισημαίνει ότι χωρίς τα μνημόνια, η Ελλάδα θα είναι βγει από την ευρωζώνη
Πιστοί στο μοτίβο «συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις» παρά την έξοδο από το πρόγραμμα παραμένουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η τελευταία προειδοποίηση ήρθε από τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο οποίος σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ομιλία του, τα μνημόνια ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το Grexit θα ήταν γεγονός.

Μνημόνιο ή Grexit

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Regling, χωρίς τη δημιουργία των ταμείων διάσωσης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση.
«Όταν χορηγεί δάνεια, ο ESM εφαρμόζει τη βασική αρχή του ΔΝΤ: τα δάνεια εκταμιεύονται μόνο εάν η χώρα που τα λαμβάνει εφαρμόζει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ίδιος.
Ο Regling αναφέρθηκε και στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία χορηγεί τα δάνεια ο ESM, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εξοικονόμησε 12 δισ. ευρώ το 2017, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.

Προϋπόθεση η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Για ακόμα μία φορά, ο Regling τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης σχολίασε ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος παρουσιάζουν υψηλή ανάπτυξη και ραγδαία μείωση της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να αναχρηματοδοτούνται εύκολα μέσω των αγορών.
«Η Ελλάδα είναι επίσης στο σωστό δρόμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη έκδοση ομολόγου χωρίς μνημόνιο

Υπενθυμίζεται ότι χθες (29/1/2019) η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6% και ετήσιο κουπόνι 3,45%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης