Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι κρύβεται πίσω από τη μη παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου - Ποια χρυσή τομή ψάχνει η κυβέρνηση

Τι κρύβεται πίσω από τη μη παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου - Ποια χρυσή τομή ψάχνει η κυβέρνηση
Δεν είναι απλή διαδικασία η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής
Άλλαξε ρότα τελικά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και δεν παραιτείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ προκειμένου να συνεχίσει η ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι να ψηφιστεί το πρωτόκολλο Κύρωσης της ένταξης της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ.  
Παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγείλει την παραίτηση του από την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση δήλωσε πως η απόφαση του αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.
Μάλιστα όπως δήλωσε, ο ίδιος ο κ. Βούτσης του ζήτησε να περιμένει τέσσερις ή πέντε μέρες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ψήφιση του πρωτοκόλλου κύρωσης της ένταξης της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια αποφάσισε να μεταφέρει τις αποφάσεις του για την επόμενη εβδομάδα.
«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής - επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί - αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών.
Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα.
Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία.
Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου.
Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος μετά τη συνάντηση του με τον κ. Βούτση.
Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλης αναζητούν τρόπους για να ικανοποιήσουν το τελεσίγραφο Καμμένου ώστε να διατηρήσει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος με τα σχετικά προνόμια.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναβολή παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου για λίγες ημέρες μετά την παράκληση του προέδρου της Βουλής.
Ωστόσο, αυτό που δεν διευκρινίζεται, είναι γιατί είναι τόσο απαραίτητη η ψήφος του Θανάση Παπαχριστόπουλου στην εν λόγω διαδικασία για τις Πρέσπες και επίσης γιατί δεν θα μπορούσε να τη δώσει την ψήφο αυτή ο κ. Κουίκ ο οποίος θα καταλάμβανε την έδρα που θα παρέδιδε ο κ.Παπαχριστόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, οι έντονες διεργασίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων καταδεικνύουν πως είναι προφανές ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε να καθοριστούν οι συμμαχίες και οι ισορροπίες.
Το τοπίο σε ότι αφορά την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ακόμη παραμένει θολό καθώς δεν είναι μια απλή διαδικασία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο διαβλέποντας ότι η ΝΔ είναι ήδη απέναντι τους και θα συνεχίσει με την ίδια τακτική το επόμενο διάστημα.
Πάντως το στίγμα δόθηκε την Πέμπτη από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην διαλύονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου οι πολιτικοί αρχηγοί που χάνουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες να μπορούν να διατηρούν τα προνόμια τους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης