Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες μία περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, το 2019

Moody’s: Πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες μία περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, το 2019
Έκθεση της Moody’s για την Ιταλία 
Μία ενδεχόμενη περαιτέρω συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ το 2019, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τις εγχώριες τράπεζες, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s.
Στις 31 Ιανουαρίου, η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ISTAT) γνωστοποίησε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο 2018, τη δεύτερη συνεχόμενη μετά τη συρρίκνωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο.
Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, αποτελούν μία de facto ένδειξη ότι η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση, ένα πιστωτικά αρνητικό (credit negative) γεγονός για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν εξασθενήσει ουσιαστικά από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, επισημαίνεται.
Βασική υπόθεση του αμερικανικού οίκου αποτελεί μία ασθενής αύξηση του ΑΕΠ το 2019, με κάποια επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η ιταλική κυβέρνηση εφαρμόζει επεκτατικά φορολογικά μέτρα.
Ωστόσο, η επιβράδυνση της οικονομίας ή η συρρίκνωση, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομικές επιδόσεις και της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
«Οι ιταλικές τράπεζες χρειάζονται ένα καλοφτιαγμένο οικονομικό περιβάλλον για να συνεχίσουν με επιτυχία τις προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε λογικά επίπεδα.
Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες είναι, επίσης, κρίσιμες για την εξασφάλιση διαρκούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η οικονομική κρίση της Ιταλίας, το 2008-2012, οδήγησε σε αύξηση των NPLs, που έφθασαν το ρεκόρ των 340 δισεκ. ευρώ το 2015 και οδήγησαν σε μία σειρά τραπεζικών αποτυχιών».
Βέβαια, «οι ιταλικές τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανειστών το 2017 και το 2018, κυρίως μέσω συνδυασμού τιτλοποιήσεων και πβλήσεων συνολικού ύψους άνω των 120 δισεκ. ευρώ.
Αυτές οι προσπάθειες μείωσαν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 11% στο τέλος του 2018, από 16% στο τέλος του 2016.
Ωστόσο, το επίπεδο αυτό παραμένει υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω του 4%».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης