Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις βουλγαρικές τράπεζες η μείωση των προβληματικών δανείων

Moody’s: Credit positive για τις βουλγαρικές τράπεζες η μείωση των προβληματικών δανείων
Έκθεση της Moody’s για τις βουλγαρικές τράπεζες 
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα (credit positive) των βουλγαρικών τραπεζών αποτιμά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο αμερικανικός οίκος Moody’s.
Ειδικότερα, τα NPEs υποχώρησαν κατά το ποσό των 770 εκατ. ευρώ το 2018, με τον δείκτη ως το σύνολο των ακαθάριστων δανείων να παραμένει, ωστόσο, υψηλός, στο 11,3% το τέλος του 2018 -έναντι 14,9% το 2017.
Η κάλυψη προβλέψεων ανήλθε σε 60%.
Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης προήλθε από τα εταιρικά δάνεια, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήτοι 69% -και 59% επί του συνόλου.
Τα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο αυξήθηκαν κατά περίπου 40% το 2018, έπειτα από μείωση κατά 35% των εξόδων απομείωσης, επισημαίνεται.
«Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου φερεγγυότητας του τραπεζικού τομέα από προβληματικά δάνεια και ελευθερώνει πόρους για πιο παραγωγικές χρήσεις.
Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού υποστηρίχθηκε από την οικονομική ανάπτυξη, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη απασχόληση, μισθούς και εταιρικά κέρδη, όπως και από την αύξηση των τιμών ακινήτων και τα διορθωτικά μέτρα από τις τράπεζες (όπως οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs).
«Παρά τη γενική βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, οι επιδόσεις των μεμονωμένων τραπεζών είναι μικτές.
Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών, που αποτελούσε το 22% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος από τον Σεπτέμβριο 2018, κρίνεται υποδεέστερη σε σχέση με τις θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 72% του ενεργητικού του συστήματος.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των εγχώριων τραπεζών ήταν 12% τον Ιούνιο του 2018, έναντι 8% για τον κλάδο ως σύνολο.
Αναμένουμε η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού να συνεχιστεί το 2019, υποστηριζόμενη από την οικονομική ανάπτυξη.
Προβλέπουμε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να παραμείνει στο 3,5% το 2019».
Οι βουλγαρικές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό το 2018, με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 5% και τα νοικοκυριά κατά 12%.
Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στη Βουλγαρία είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, στο 23% του ΑΕΠ, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης