Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Περιοριστική η τρέχουσα νομισματική πολιτική μας - Ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό

Bullard (Fed): Περιοριστική η τρέχουσα νομισματική πολιτική μας - Ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο καθοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό
Τη θέση ότι η τρέχουσα στάση της Federal Reserve απέναντι στη νομισματική πολιτική είναι ελαφρώς περιοριστική, διατύπωσε σήμερα (8/2) ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, τονίζοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι περισσότερο προβληματισμένη αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον ασθενέσθερο πληθωρισμό κατά το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της St. Louis Fed δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να είναι «αρκετά βραδύτερη» σε σύγκριση με το αναμενόμενο 3% αυτό το έτος καθώς και ότι «οι κίνδυνοι γέρνουν προς τα κάτω», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αγορές αναμένουν ότι η Fed φε θα επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2% για όγδοη συνεχή χρονιά».
«Σε αυτό το περιβάλλον, η Fed θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τη μη επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, παρά για την άνοδο του πληθωρισμού», επεσήμανε ο κ. Bullard, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει ακόμα και σήμερα να ανησυχούμε περισσότερο για τη χαμηλότερη πλευρά απ΄ ότι για την υψηλότερη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα νομισματική πολιτική πολιτική της Fed θα ωθήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «γινόμαστε λίγο περιοριστικοί εδώ και ίσως ασκούμε καθοδικές πιέσεις αντί να ασκούμε ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό».
Ωστόσο, ο James Bullard διευκρίνησε ότι δεν τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, καθώς «είμαι πολύ χαρούμενος με το που βρίσκονται τα επιτόκια σήμερα», προσθέτοντας ότι η τράπεζα μπορεί να «περιμένει και να δει» πως αναπτύσσεται η οικονομία.
«Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι στον αρνητικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Bullard, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι «είμαι ο μόνος στην επιτροπή που το λέει αυτό».
Αναφορικά με τη μεταβλητότητα που εμφάνισαν οι αγορές για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο αξιωματούχος της Fed δήλωσε ότι οι επενδυτές πίσευαν ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής, «γεγονός που θα οδηγούσε σε μικρότερη ανάπτυξη και μικρότερο πληθωρισμό στο μέλλον».
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ο James Bullard τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ισχυρίστηκε ότι η συνεχιζόμενη απώλεια του στόχου πληθωρισμού στο 2% έχει βλάψει την αξιοπιστία της Fed.
«Νομίζω ότι αυτό μας έχει βλάψει λίγο, το να έχουμε χάσει συνεχώς το στόχο προς την χαμηλή πλευρά και να λέμε συνεχώς ότι οφείλεται σε ειδικούς παράγοντες», καταλήγει ο πρόεδρος της St. Louis Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης