Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βερολίνο και ΕΕ «αδειάζουν» τον Weber για τη μείωση των πλεονασμάτων: Ισχύουν οι συμφωνίες του Eurogroup με την Ελλάδα

Βερολίνο και ΕΕ «αδειάζουν» τον Weber για τη μείωση των πλεονασμάτων: Ισχύουν οι συμφωνίες του Eurogroup με την Ελλάδα
Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, τονίζει το Βερολίνο
Σε «άδειασμα» του Manfred Weber ο οποίος έκανε λόγο από την Αθήνα για  πιθανή μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας με κυβέρνηση ΝΔ, προχώρησε τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν. 
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Manfred Weber, για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert, τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων.
Σημείωσε ωστόσο ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου Angela Merkel στην Αθήνα.
«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη - αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα - και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών», δήλωσε ο κ. Seibert.
Tόνισε επίσης ότι «ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρεπει να συνεχιστεί».
Και όλα αυτά «συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση.
Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς, δε, να απαντήσει αν επί της αρχής υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερα πλεονάσματα, ο Seibert περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «ισχύουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup».

Κομισιόν: Σαφής η πορεία της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα

H πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι «σαφής» επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Alexander Winterstain αναφορικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη.
Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του κορυφαίου υποψηφίου του ΕΛΚ ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τους εν λόγω στόχους με μια διαφορετική κυβέρνηση, είπε πως κατ'αρχήν η Επιτροπή «δε σχολιάζει σχόλια».
Ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Η αντίδραση της ΝΔ

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) βάζει στο στόχαστρο της η ΝΔ, στον απόηχο της διάψευσης από Κομισιόν και Βερολίνο κάθε προσδοκίας για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η ΝΔ αφήνει σαφείς αιχμές κατά του ΑΠΕ για μη αντικειμενική ενημέρωση αλλά και αιχμές κατά της κυβέρνησης για παρέμβαση στο έργο του.
«Η κυβέρνηση πανικόβλητη μετά τις δηλώσεις Weber ότι η επόμενη Κομισιόν θα εξετάσει το αίτημα της ΝΔ για τη μείωση των πλεονασμάτων, προσπάθησε μέσω του ΑΠΕ (!) να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση-κουρελού: Θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι Έλληνες; Ναι ή όχι;
Μέχρι να μας απαντήσουν, ας πάψουν τουλάχιστον να λειτουργούν επί ζημία της χώρας» καταλήγει η ΝΔ.

Οι επίμαχες δηλώσεις Weber

Ο Manfred Weber, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, αφού εξέφρασε χθες την πεποίθησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας διαβεβαιώνοντας τον ότι θα έχει τη στήριξη των ισχυρών της Ευρώπης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει με μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ ως πρόεδρος της Κομισιόν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ερωτηθείς σχετικά ο Weber είπε ότι αυτή τη στιγμή το κρίσιμο είναι «ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο, για αυτό υπάρχουν οι στόχοι»,
«Αλλά για το μέλλον πρέπει να σκεφτούμε, έχουμε πράγματι μία κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο επενδύσεων;
Εάν υπάρχει μία κυβέρνηση στο μέλλον είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον για τις προϋποθέσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το βασικό είναι να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο» υποστήριξε ο Weber.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα και ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι εφικτό η ΕΕ να αποδεχτεί μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που είναι το βασικό θέμα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
«Μπορεί να έρθει γρήγορα.
Έχω θέσει χρονοδιάγραμμα ενός έτους, έτσι ώστε η Ελλάδα ως προς τη διεθνή της εικόνα να είναι διαφορετική.
Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ τότε θα είναι ανοιχτή για να συζητήσουμε» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

(Αρχική ενημέρωση Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2018, 14:22)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης