Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει νέα χρηματοδότηση από τους πιστωτές – Στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις

CNBC: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει νέα χρηματοδότηση από τους πιστωτές – Στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις
Κίνδυνο να μη λάβει νέα χρηματοδότηση, λόγω στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Κίνδυνο να μην λάβει νέα χρηματοδότηση αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς μία σειρά μεταρρυθμίσεων παρουσιάζει στασιμότητα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Η νέα χρηματοδότηση, στην οποία αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο, αφορά στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από την αγορά των ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP)..
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον επισήμως σε πρόγραμμα διάσωσης.
Αλλά τον Ιούνιο συμφώνησε να συνεχίσει την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη μερική ελάφρυνση του χρέους.
Το πακέτο αυτό των μέτρων περιλάμβανε την εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να αποπληρώσει κάποιες από τις οφειλές της μέχρι το 2032 - κάτι που συνιστά μία δεκαετή επέκταση σε σχέση με πριν.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει κέρδη που είχαν αποκομίσει  οι κεντρικές τράπεζες όταν αγόραζαν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και εάν παρατηρήσουν παρέκκλιση, είναι πιθανόν να μην εγκριθούν ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Είναι πίσω στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με το τι πρέπει να προωθήσουν», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC, το οποίο επικοινώνησε με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν έχει λάβει ακόμη σχόλιο για το θέμα.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.
Έκτοτε, οι ευρωπαίοι πιστωτές της δημοσίευσαν μια πρώτη έκθεση μετά το πρόγραμμα τον Νοέμβριο του 2018, διαπιστώνοντας «καθυστερήσεις στις δεκαέξι ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναμένονταν για το τέλος του 2018».
Αυτές οι καθυστερήσεις περιλαμβάνουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών πρόκειται να δημοσιεύσουν μια δεύτερη έκθεση μετά το πρόγραμμα.
Αυτή η δεύτερη έκθεση θα είναι κρίσιμη για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους τον Μάρτιο εάν θα εγκρίνουν μια δόση ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.
Το ποσό αυτό προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Τα 750 εκατομμύρια ευρώ είναι η πρώτη δόση της χρηματοδότησης που πρόκειται να λάβει η Αθήνα μεταξύ 2018 και 2022.
«Τον Μάρτιο του 2019, θα υπάρξει μια συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου βάσει να εγκρίνει η μη το ποσό αυτό για την Ελλάδα, η οποία όμως βρίσκεται πολύ πίσω και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι τότε», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο CNBC.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες βρίσκονταν στην Αθήνα από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου.
Οι περισσότεροι αξιολόγησαν τη δημοσιονομική κατάσταση μετά την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019 από την κυβέρνηση.
«Η απόφαση για εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα (ANFA και SMP)  είναι θέμα του Eurogroup  και εξαρτάται από τις θετικές εκθέσεις στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να εγκρίνει όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν από το Μάρτιο, αλλά «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».
Η Ελλάδα χρειάστηκε πρόγραμμα διάσωσης από το 2010 έως το 2018, ένα εκ των οποίων δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει.
Μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας, η χώρα είχε δημιουργήσει ένα σημαντικό δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ύψους 27.4 δισ. δολαρίων.  
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην χρειαστεί να καταφύγει στις αγορές το επόμενο έτος, εκτός αν πιστεύει ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για κάτι τέτοιο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης