Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Coca Cola HBC: Σχεδιάζει επενδύσεις για οργανική ανάπτυξη, εξαγορές και είσοδο σε νέες αγορές

tags :
Coca Cola HBC: Σχεδιάζει επενδύσεις για οργανική ανάπτυξη, εξαγορές και είσοδο σε νέες αγορές
Εκτίμηση για διπλασιασμό του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω λογιστικού προτύπου 16 και αναχρηματοδότηση ομολόγου 800 εκατ. ευρώ
Ο εξαιρετικά χαμηλός δείκτης net dept/EBITDA δίνει την ευκαιρία στη διοίκηση της Coca Cola HBC να προχωρήσει σε επενδύσεις για οργανική ανάπτυξη, εξαγορές και είσοδο σε νέες αγορές κατόπιν συζητήσεων με την The Coca Cola Company.
Αυτό ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίζοντας μάλιστα ότι ο σχετικός δείκτης είναι στις 0,6 φορές αρκετά κάτω από το επίπεδο που θέλει η διοίκηση το οποίο είναι μεταξύ μίας και μιάμιση φοράς.
Η διοίκηση ρωτήθηκε αν αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία έκτακτη επιστροφή στους μετόχους πλην του μερίσματος που ανακοινώθηκε, η διοίκηση φαίνεται πως το πρόσθετο μέρισμα είναι τελευταία της επιλογή.
Γι΄αυτό και η σειρά με την οποία απάντησε ήταν επενδύσεις για οργανική ανάπτυξη, εξαγορές εταιρειών που έχουν ίδιο αντικείμενο, είσοδος σε νέες αγορές και μετά καταβολή έκτακτου μερίσματος.
Σημειώνεται πως ο καθαρός στα τέλη του 2018 ήταν στα 613,3 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση για το 2019 τα χρηματοοικονομικά κόστη αναμένεται να διπλασιαστούν.
Στη χρήση 2018 41,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,1 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.
Η αύξηση που αναμένεται έχει να κάνει με την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ύψους 800 εκατ. ευρώ που λήγει τον Ιούνιο του 2020, αλλά η διάρθρωση του ισολογισμού επιτρέπει στην Coca Cola να το αναχρηματοδοτήσει με καλούς όρους τώρα.
Για το πόσο ακριβώς θα στοιχίσει δεν έδωσε απάντηση αφού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία και δεν είναι γνωστοί οι όροι.
Επιπλέον αύξηση 7-10 εκατ. ευρώ αναμένεται από την υιοθέτηση των αλλαγών του λογιστικού προτύπου 16.
Όπως ανέφερε η διοίκηση θα υπάρξει επιβάρυνση από την εφαρμογή στο χρηματοοικονομικό κόστος, αλλά τα EBITDA θα ωφεληθούν ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων θα μείνουν σχεδόν ανεπηρέαστα και οριακή θα είναι η επιβάρυνση στα κέρδη ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως από το μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων ύψους 210 εκατ. ευρώ περίπου.
Η διοίκηση πάντως στοχεύει σε καλή οργανική ανάπτυξη το 2019 ανάλογη με αυτή του 2018.
Η μετοχή χθες (14/2) αντέδρασε έντονα πτωτικά με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και κατέγραψε χαμηλό ημέρας στα 28,46 ευρώ με απώλειες 6,47% αλλά τελικά έκλεισε στα 28,94 ευρώ με απώλειες 4,90 ευρώ και υψηλό όγκο συναλλαγών 154 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης