Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο 2018, στα 16 δισ. ευρώ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο 2018, στα 16 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει περαιτέρω πτώση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το τρέχον έτος
Πτώση σημείωσε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (19/2) στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για την ενιαία νομισματική ένωση υποχώρησε στα 16 δισ. ευρώ, έναντι 23 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2018.
Παράλληλα, για το σύνολο του προηγούμενου έτους, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι 3,2% το 2017, με το εμπορικό πλεόνασμα να καταγράφει περαιτέρω πτώση.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% του ΑΕΠ για το 2019, και να μειωθεί περαιτέρω στο 2,5% μέχρι το 2021.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το ινστιτούτο Ifo, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία σημείωσε επίσης πτώση για το σύνολο του 2018, παραμένοντας ωστόσο το υψηλότερο παγκοσμίως για το προηγούμενο έτος.
Το πλεόνασμα της μεγαλύτερης οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε το μεγαλύτερο παγκοσμίως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στα 294 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο πλεόνασμα της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ήταν 173 δισ. δολ.
Σε σύγκριση με την οικονομική παραγωγή της χώρας, το πλεόνασμα υποχώρησε στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2018, έναντι 7,9% το προηγούμενο έτος, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 6% για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει αρκετές φορές σε συστάσεις προς τη Γερμανία, προκειμένου η χώρα να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της ώστε να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για ισχυρότερη αύξηση των πραγματικών μισθών.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι δημοσιονιμικές και οικονομικές πολιτικές της χώρας δεν έχουν ως πρωταρχικό στόχο να επηρεάσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης