Τελευταία Νέα
Οικονομία

Grant Thornton: Μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Airbnb

Grant Thornton: Μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Airbnb
Airbnb: Μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού και της οικονομίας
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω πλατφόρμων όπως το Airbnb, φέρνουν στον ελληνικό τουρισμό σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, σύμφωνα με έρευνα της που έγινε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Πολλοί τουρίστες τις προτιμούν, γιατί έτσι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στην αυθεντική ελληνική καθημερινότητα.
Η «μανία» του Airbnb έχει καταλάβει ολόκληρες γειτονιές και τις μεταμορφώνει σε τουριστικά κέντρα.
Στο Κουκάκι, για παράδειγμα όπου το κόστος αγοράς και ενοικίασης ακινήτων έχει εκτοξευτεί, πάνω από 80% των ακινήτων δίνονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σε περιοχές όπως τα Χανιά, η Ρόδος και η Κέρκυρα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 90%.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν ακόμα και σε εξώσεις, για να επωφεληθούν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφού τους αποφέρουν από τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με τα συμβατικά ενοίκια.
Χιλιάδες πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα ενοίκια, αλλά και οι ξενοδόχοι που βλέπουν τους τουρίστες να προσπερνούν τα συμβατικά ξενοδοχεία, ζητάνε ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων και όχι απλά φορολόγησή της, όπως ισχύει τώρα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία.
Φοβούνται επαναφορά μέτρων όπως το ενοικιοστάσιο και προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους, αφού θα προκαλούσε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά.
Μιλώντας στο Εuronews, ο Μάνος Κρανίδης, μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, προτείνει στήριξη κοινωνικών πολιτικών για αυτούς που πλήττονται, όπως οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν εξώσεις.
Προτείνει αξιοποίηση των ακινήτων χωρίς ιδιοκτήτη που έχουν καταγραφεί στο κτηματολόγιο και χρηματοδότηση αυτής της πολιτικής από τους φόρους στην Airbnb και στις άλλες πλατφόρμες.
Επίσης οι ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συμβάλλουν στην τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών, αφού προσφέρουν οικονομικές κλίνες, που δεν προσφέρουν τα συμβατικά ξενοδοχεία.

Σε αντίθετο κλίμα...

Μαζικές εξώσεις στην Αθήνα λόγω Airbnb και «χρυσής βίζας»

Για «μαζικές εξώσεις» ενοικιαστών στις οποίες οδηγεί το φαινόμενο Airbnb σε συνδυασμό με κυβερνητικό πλάνο για χορήγηση βίζας σε μη πολίτες της Ε.Ε. έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα, κάνει λόγο η βρετανική «Telegraph».
Όπως σημειώνεται, οι ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη των κατοικιών στο Airbnb.
Επισημαίνεται ότι τα σπίτια αγοράζονται και μετατρέπονται σε κατοικίες Airbnb κυρίως από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το «παράθυρο» της «χρυσής βίζας», που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Oπως αναφέρει η «Telegraph», υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα όπου το Airbnb έχει «καταλάβει» από 81% έως 95% των συνολικών ενοικίων, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για αυξήσεις 200 και 300 ευρώ στα ενοίκια περιοχών όπου ανθεί το Airbnb.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», η «Telegraph» σημειώνει πως τα τελευταία πέντε χρόνια αναζωογόνησε το real estate στην Ελλάδα και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα.
Οι βίζες είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη και επιτρέπουν σε επενδυτές που δεν είναι πολίτες της Ε.Ε. να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, να ταξιδέψουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης και να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν υπηκοότητα της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης