Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Η κόντρα Orban - Juncker δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο ΕΛΚ

Die Welt: Η κόντρα Orban - Juncker δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο ΕΛΚ
Τα προβλήματα γίνονται ακόμη πιο σημαντικά καθώς μένουν λίγοι μήνες έως τις ευρωεκλογές τον Μάιο 2019
Οι επιθέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker προκαλούν διαμάχες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, γράφει η γερμανική Die Welt.
«Πολλοί απαιτούν τον αποκλεισμό του κόμματος του Όρμπαν απο το ΕΛΚ αλλά ο κορυφαίος υποψήφιός του Weber διστάζει» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Ευρώπης, η συνδικαλίστρια G. Bishof που καθόταν δίπλα στον Πρόεδρο της Επιτροπής του είπε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις μισητές επιθέσεις εναντίον του προσώπου σας, αγαπητέ Jean - Claude».
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία ανήκει η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης, στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Juncker.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις του Όρμπαν κατα του Γιούνκερ. Το ίδιο και ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Timmermanns.
Το ζήτημα αυτό όλο και περισσότερο δηλητηριάζει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας, αλλά και πυροδοτεί μια διαμάχη στους κόλπους του ΕΛΚ, τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Για άλλη μια φορά, υπάρχουν φωνές εντός του συντηρητικού ΕΛΚ να εκδιωχθεί ο Orban και το κόμμα του.
Αυτό όμως θα μείωνε τις πιθανότητες του υποψήφιου του ΕΛΚ, Weber, να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Orban που έχει 11 ευρωβουλευτές, είναι επί του παρόντος μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Παρά τις εκκλήσεις στους κόλπους του ΕΛΚ για την αποπομπή του Orban λόγω των συνεχών επιθέσεων κατά των Βρυξελλών και την ανοικτή ιδεολογική αμφισβήτηση της ΕΕ από τον αυταρχικό ηγέτη της Ουγγαρίας - κάτι ασύμβατο με τις θέσεις του ΕΛΚ- ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Weber, δεν έχει ακόμη πειστεί να απαιτήσει την απομάκρυνση του Fidesz» γράφει η Die Welt.
Αν και απομακρύνεται σταδιακά από τον Orban, ο Weber εξακολουθεί να βρίσκεται σε διάλογο μαζί του, εκτιμώντας, ο ίδιος ότι «καλύτερα είναι να διατηρήσουμε το Fidesz ελεγχόμενο πλησίον μας», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ακόμη και μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του Orban, ο Weber μιλάει απλώς για «αντιπαράθεση και ενόχληση» στο πλαίσιο του ΕΛΚ.
Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής F. Engel δήλωσε στη Die Welt οτι «το Fidesz έχει γίνει ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα και με την πολιτική του μίσους που ακολουθεί δεν μπορεί να ανήκει στο ΕΛΚ» Μια ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία με το Fidesz στο ΕΛΚ θα ήταν για όλους μια «αδικαιολόγητη επιβάρυνση», προειδοποίησε ο Engel και πρόσθεσε ότι «το Fidesz πρέπει, επομένως, να βγει από το ΕΛΚ αυτή τη στιγμή».
Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel που αυτές τις ημέρες υποδέχεται στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Μπουργκίνα Φάσο, αντέκρουσε τις επιθέσεις του Orban στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και υποστήριξε επίσης τον Juncker.
«Ο Jean-Claude Juncker έχει την πλήρη αλληλεγγύη μου» τόνισε η Merkel.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος της CSU, M. Soder, άσκησε επίσης κριτική στον Orban.
Μιλώντας στην "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο Soder δήλωσε: «Ανησυχούμε.
Η Βαυαρία και το CSU είχαν πάντα καλές σχέσεις με την Ουγγαρία.
Αλλά τα πρόσφατα σχόλια του Orban είναι απαράδεκτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης