Τελευταία Νέα
Διεθνή

DPA: Συνεχίζεται η σκληρή κριτική των Χριστιανοδημοκρατών κατά του Orban

DPA: Συνεχίζεται η σκληρή κριτική των Χριστιανοδημοκρατών κατά του Orban
Μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
Kορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) πολιτικοί, μετά από μακρά στάση αναμονής, ανέβασαν τους επικριτικούς τόνους έναντι του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού Orban, μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν, Juncker και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Η πρόεδρος του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Orban, Fidesz.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Manfred Weber προειδοποίησε ότι ο Orban πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ.
Μέχρι στιγμής, το CSU της Βαυαρίας διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Orban, αλλά τώρα έρχονται επικριτικά σχόλια και από τον πρόεδρο του κόμματος Markus Söder.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Orban δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Σέντερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός «θα πρέπει να το αποδείξει εάν θέλει να ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης επίσης κράτησε αποστάσεις από τον Orban στην ομοσπονδιακή Βουλή.
Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη Δευτέρα, που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Soros, υπονοώντας ότι και οι δύο θέλουν να προωθήσουν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία.
Ο Orban σε πρόσφατο εθνικό διάγγελμα, σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ανέφερε: «Σταματάμε την πλειοψηφία που προωθεί τη μετανάστευση».
Οι χώρες που στηρίζουν τη μετανάστευση, «στην ουσία δημιουργούν μεικτούς πληθυσμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Kramp-Karrenbauer δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι στο παρελθόν, στο ΕΛΚ, «συνεργαζόμασταν με τα αδελφά κόμματα για τη συνολική πρόοδο της Ευρώπης», πράγμα που συνίσταται στην ικανότητα, η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε νέο διχασμό σε αμφιλεγόμενα θέματα.
Ο στόχος αυτός «τίθεται σε κίνδυνο μετά από τις πρόσφατες ακατανόητες και αβάσιμες κατηγορίες του Fidesz υπό την ηγεσία του Orban, οι οποίες αποδυναμώνουν και βλάπτουν συνολικά το ΕΛΚ», τόνισε η Kramp-Karrenbauer και πρόσθεσε:«Ωστόσο, εάν στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει πλέον κοινή κατανόηση των στόχων του ΕΛΚ, το μόρφωμα δεν θα έχει κανένα νόημα και θα λήξει», ανέφερε, σχετικά με τις συνομιλίες με το Fidesz. ‘«Εναπόκειται στην ουγγρική πλευρά να αποδείξει επαρκώς ότι αισθάνεται ότι ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Weber ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Orban αλλαγή πορείας. «Ο Orban πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση που ακολουθεί», δήλωσε ο Orban στην εκπομπή του ZDF «Maybrit Ilner».
Το βασικό ερώτημα παραμένει «εάν όλοι μας ξεκάθαρα», τηρούμε και εφαρμόζουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. «Στο θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι εκπτώσεις, ούτε για εμένα ούτε για τον Orban, εντός του ΕΛΚ ή εκτός του ΕΛΚ», δήλωσε ο Weber.
Μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ τόνισε ότι στην Ουγγαρία ελήφθησαν «ανεπίτρεπτες» αποφάσεις. «Και για το λόγο αυτό έχουμε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα», δήλωσε ο Weber αναφερόμενος στο πρόσφατο εθνικό διάγγελμα του Orban και την αντι-μεταναστευτική εκστρατεία κατά του Juncker που προκάλεσαν «μεγάλη έλλειψη κατανόησης και ενόχλησης στο ΕΛΚ».
Ο Weber θεωρεί «κάποιες διατυπώσεις απαράδεκτες» και πιστεύει ότι με το θέμα θα ασχοληθεί το CDU και το CSU, όπως αναφέρει το DPA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης