Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λιάκος: Δεν αποκλείεται η συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στον 2ο πυλώνα ασφάλισης

Λιάκος: Δεν αποκλείεται η συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στον 2ο πυλώνα ασφάλισης
«Περιορισμένες οι δυναντότητες για φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των περιθωρίων που αφήνουν οι θεσμοί»
Στις δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία αναφέρθηκε ο Δημήτριος Λιάκος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην ανοικτή συνεδρίαση στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρείων με θέμα : «1907 - 2019: Στο μέλλον με ασφάλεια».
Ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι επιχειρείται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να λειτουργεί συμπληρωματικά και αποτελεσματικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μέσα σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, διότι η κακοδιαχείριση μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους τόσο ατομικά για τους καταναλωτές όσο γενικότερα και για το δημόσιο συμφέρον.
Ο ίδιος συνέχισε ότι με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον ασφαλιστικό κλάδο έχουν γίνει αρκετά βήματα καταρχήν για την ασφαλιστική συνείδηση όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (πχ ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, κατάλογος από ζημιωθέντων της Ασπίς, δομική μεταρρυθμίση του ασφαλιστικού συστήματος με ενοποίηση ταμείων και ψηφιοποίηση αρχείων κλπ).
Πρόσθεσε ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και μειώνονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτό δείχνει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.
Υπάρχουν προτάσεις για το δεύτερο πυλώνα που μπορούν να συζητηθούν για την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων ώστε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, μια νέα πηγη εσόδων για αξιοποίηση και για το θέμα υπάρχει σημαντική διεθνής εμπειρία, όπως είπε ο κ. Λιάκος.
Για τον τρίτο πυλώνα σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση είπε ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα ενώ για την ασφαλιστική κάλυψη των κινδύνων σημείωσε ότι, σίγουρα θα πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά τόσο για τους σεισμούς όσο και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στη σημασία της ασφαλιστικής συνείδησης υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο τα φορολογικά κίνητρα που είναι σημαντικά.
Για το ζήτημα της μείωσης της φορολόγησης σημείωσε ότι πρέπει να υπολογίζεται η αναπτυξιακή προσέγγιση καθώς από μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν σημαίνει υποχρεωτικά αύξηση των δημοσίων εσόδων ενώ συνέχισε ότι ο χάρτης των φορολογικών ελαφρύνσεων συνδυάζεται με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και όπως είπε «όλα συνηγορούν ότι σήμερα είναι περιορισμένες οι δυναντότητες στο πλαίσιο των περιθωρίων που αφήνουν οι θεσμοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης